牆身內電話線是否可當作Lan線用?

以前裝修時失策冇順便拉埋Lan線,現時modem及router放在廳,而家想拉返條Lan線入書房,其實屋企已經再冇用家居電話,故此是否可用牆身內嘅電話線當作Lan線用?免卻牆身喉管要拉多條線,因為驚喉管唔夠位放多條線,如可以的話可以行到幾快速度?用緊PCCW 500M是否行得盡?謝謝!

故此是否可用牆身內嘅電話線當作Lan線用?免卻牆身喉管要拉多條線,因為驚喉管唔夠位放多條線,
hsblawkee 發表於 2015-5-2 08:45 AM

首先你要睇條舊電話線是否兩芯線。行100M LAN要四芯,1000M LAN要八芯

如果你條舊電話線係有藏喉既,再拉過條新LAN線其實好易

首先你要睇條舊電話線是否兩芯線。行100M LAN要四芯,1000M LAN要八芯

如果你條舊電話線係有藏喉既 ...
TH30 發表於 2015-5-2 09:55

條電話線係4芯,即係最高行100M?

廳房電話座唔一定相通,CHeCK下先

特別係原裝間隔

廳房電話座唔一定相通,CHeCK下先

特別係原裝間隔
wkk 發表於 2015-5-2 11:26

謝謝師兄提示, 已confirm廳房電話座條線相通

有另一個問題出現:如果條線喉唔夠粗, 可能要犧牲條電話線, 大唔大concern呢?

調返轉頭, 將來條cat6線可唔可以當返電話線用?

電話線唔一定 CAT5 ...

有另一個問題出現:如果條線喉唔夠粗, 可能要犧牲條電話線, 大唔大concern呢?

調返轉頭, 將來條cat6線可唔 ...
hsblawkee 發表於 2015-5-2 13:05

電話線只需要一對線(芯),你入房條線可以有好多可能,可以2芯/4芯 /8芯(新樓好彩的話),真係有需要留一對芯就可以~
不過再裝電話至算啦,最多裝多分機既無線電話就可以,所以解決左而家個問題先啦

四芯電話線可能係cat3
樓主睇下四芯係 兩條一對扭埋 定係 四條冇扭埋
前者可以當lan線用機會大d,後者就預咗唔得好喇

條電話線係4芯,即係最高行100M?
hsblawkee 發表於 2015-5-2 10:36 AM

E隻4芯唔得

E隻4芯有幾會得,但質素不能保證

如果有喉,而且轉角位唔多,正常可輕易穿過一對CAT5(8芯),三條甚至最盡四條都聽過有人穿到
建議用舊線帶新線既方法,扯走舊的電話線,引入新的一對CAT5