請問點樣自己接上光纖接頭?

香港屋企裝修,屋企人話剪左個optical fibre cable terminal,不過未同PCCW排倒期重新整過個頭。
我就快番香港,急需要整好個網絡,所以想試下自己接上個插頭。不過我只有整RJ45頭既經驗,冇玩過光纖頭。所以想問問:

1. 我住大埔,知唔知近大埔既地方有冇相關既kit可以買?冇既話,黃金應該有吧?喺黃金邊間買好?

2. 安裝光纖插頭時有冇咩特別既注意/小心事項?

3. 我上網搵 "how to terminate optical fiber cable" 有好幾個類型既頭。我屋企個modem係PCCW提供既Huawei EchoLife HG8040,係咪要買番對應插頭既kit? If so, what kind of kit should I ask for when I'm at the store?

I really appreciate your help. Thank you very much guys!

剪光纖頭既工具最cheap既都要千千聲
又唔一定包搞掂無手尾
約老電都係2,3日內既事
你肯定仲想自已啤?

剪光纖頭既工具最cheap既都要千千聲
又唔一定包搞掂無手尾
約老電都係2,3日內既事
你肯定仲想自已啤? ...
留白兄 發表於 2015-5-4 09:25

竟然係咁...

老豆話等左PCCW幾日,重等緊佢地回覆!我住得比較偏僻,冇辦法...
有冇方法可以吹PCCW叫佢快啲?

竟然係咁...

老豆話等左PCCW幾日,重等緊佢地回覆!我住得比較偏僻,冇辦法...
有冇方法可以吹PCCW叫佢 ...
SamuelNSH 發表於 2015-5-4 09:35

去華輝, 地下果度有....DIY 頭,同 c fu 果隻一樣....當然技術要自己諗諗
如果係呢隻 https://www.youtube.com/watch?v=V-kQQRQlo8s

去華輝, 地下果度有....DIY 頭,同 c fu 果隻一樣....當然技術要自己諗諗
VV 發表於 2015-5-4 09:40

唔該你!請問價格如何?就係正如二樓所講既過千?

唔該你!請問價格如何?就係正如二樓所講既過千?
SamuelNSH 發表於 2015-5-4 09:43

印象中under $80, not sure
見過香港d c fu 冇機下都係咁做.....當然人地日日做...

我用普通剪鉗駁,有時可能要換多兩次頭先頭

咪唗氣,個頭係好平,幾十蚊都買到粒
但係個fiber cleaver呢?

咪唗氣,個頭係好平,幾十蚊都買到粒
但係個fiber cleaver呢?
大大公司 發表於 2015-5-4 10:48 AM

始終光纖線唔係用普通剪鉗/開線鉗就咁搞到
而且淨係搞一兩次而買未免有點浪費

回覆 8# 大大公司

終於有人get到個point
唔好以為好似自已對住幅圖將8條唔同色既RJ45夾埋一齊咁易
同埋如果係你自已裝修時人為整斷叫老電上黎夾過好似係要收錢
自已醒水