[操作疑難] 轉左PCCW 500M上網, 但係check速度都只係得大約100Mbps...

近日由PCCW 100M轉左用500M, 所有接駁嘅LAN線包括牆身內暗線已全數轉用Cat.6線(8蕊),
但係去做speedtest都只係得大約9XMbps(即100M標準)
已用緊AC router (Netgear R7000)行Gigabit Ethernet,
睇過底版說明書應該係支援到Gigabit
底版型號係「Asrock Z77-Pro4M」
LAN晶片係「Realtek RTL8111E CHIP (10/100/1000Mbit)」
但奇怪在router顯示部PC只係行緊10/100Mbps,
請問一下咁樣係唔係即係要另外換張LAN卡先得呢?
還是要做甚麼settings呢?

電腦顯示係咪行緊 1G ? 試下換router 駁 PC 條線

回覆 2# kccl

請問點樣睇係咪行緊 1G ?

另外, PC駁router條線是入牆的, 新拉cat.6線.

咦!......係咪即係只得100Mbps?!
係線定係LAN咭問題?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

請問點樣睇係咪行緊 1G ?

另外, PC駁router條線是入牆的, 新拉cat.6線. ...
hsblawkee 發表於 2015-5-8 14:51

如圖所示

回覆 4# hsblawkee

部份LAN咭規定你用指定的線先可以行1G. 但有部份則沒有, 只要線不超過某個長度即可.

不過, 請先檢查LAN卡是否強制設定了一個速度.

入牆前你應該先試試條線有冇問題, 而家入咗牆就要換真係大工程,如果真係條線問題, 可能線頭鉗得唔好, 試下叫師父鉗過, 如果鉗過都唔得, 唯有換線
不過而家最緊要確定下係咪條線問題

回覆  hsblawkee

部份LAN咭規定你用指定的線先可以行1G. 但有部份則沒有, 只要線不超過某個長度即可.

...
polarhei 發表於 2015-5-8 15:07

請問如何檢查? 我是用3M Cat.6線的.

回覆 8# hsblawkee

邊間廠冇關係. 3M是好東西.

主要在介面卡內內容設定(部份LAN咭冇),留意#5, 你要再按內容才會見到.

回覆 9# polarhei

師兄, 我搵唔到有乙太網絡狀態