[操作疑難] 唉, 攪極攪唔到出POST求救---___--- 救命啊

咁多位大佬~ 幫下手睇下有冇解決方法

硬件型號
舊ROUTER: TL-WDR4300
新ROUTER: DIR-850L
舊WIFI 卡: TL-WDN4800
新WIFI 卡: TP-LINK Archer T4U

問題1
我用PCCW 1000
舊WIFI ROUTER/CARD 係最高450Mbps, 一直都行到 FULL SPEED (5G=450M)
直到近半年前開始 WIFI只行到150Mbps
我已經update晒所有hw既最新firmware
(lan線直駁電腦or經router駁電腦冇問題行到全速)
所以就認為一係router, 一係張wifi card 問題
咁早2星期就買張新wifi 手指試下 TPLINK T4U
行2.4G得 幾十MB , 行5G 都係150M 封頂, 同舊卡一樣...所以就覺得係ROUTER事了, 而且簡唔中會DETECT唔到5G (新舊卡同)

問題2
咁今日就去買左隻新ROUTER返來...
開機後...另一個惡夢, 首先, 新舊卡都係最高行到150M ONLY.... 另外新卡竟然DETECT唔到新ROUTER的5G SIGNAL??!! 但佢SEARCH到隔黎單位果D 5G SIGNAL, 舊ROUTER都SEARCH到, 但佢SEARCH唔到新ROUTER 既5G ??!! OMG... 人都癲了
同一時間, 舊卡係可以SEARCH到新ROUTER的2.4G 同5G SIGNAL的
我也已經重裝晒所有DRIVER/ UP埋FIRMWARE 都係唔得...
咁我又估會唔會係MODEM問題 OR LAN線問題, 所以我今日再一次LAN線直插電腦+換新線 CONNECT住MODEM+ROUTER..結果冇分別..

(紅字為問題的KEY POINT)

跪求幫手 /研究 究竟問題出自那??

紅字為答案的KEY POINT

新router 5G channel 唔好行auto, 試下set channel 36
另外新router離新卡幾遠?放隔離又detect到嗎?唔好祈望5G 的穿牆能力好, 正常比11n 弱
因為router country region 同卡唔match

回覆 1# Maze

新router 5G channel 唔好行auto, 試下set channel 36
另外新router離新卡幾 ...
30624700 發表於 2015-5-10 19:02

THANKS, 試下先, 冇牆, 都係廳, 大約4米距離

THANKS, 試下先, 冇牆, 都係廳, 大約4米距離

改了CH36, DETECT到5G了, 謝謝

而家剩返150M 的問題 T^T ... 繼續跪...

+_+ 岩岩DETECT到後去連佢, 連線失敗. 而家連個連線都唔見埋...

新router 同新卡都係AC1200規格, 5G max connection speed (理論值)最快867mbps, 實際無可能上到.
4米距離已經轉弱,估計connection speed 約3xx mbps 是正常, 如果broadband plan 有300mb 或以上, 去speed test.net check 下, 應該有3xx mbps左右
回覆 4# Maze

新router 同新卡都係AC1200規格, 5G max connection speed (理論值)最快867mbps, 實際無可能上到.
4米距離 ...
30624700 發表於 2015-5-10 19:52

所以就係有問題.
舊ROUTER/卡 上SPEEDTEST.NET 本身可以去到400左右 ,但半年前開始只可以150 MAX

而家新既都係...

舊Router : 3T3R, 外置天線
新Router : 2T2R, 內置天線
舊Router快D一D都唔出奇喎

師兄你要極速上網的話可以試下 TPLINK 5G用wds bridge 埋 Dlink (假設 Dlink是主router), TPlink turnoff dhcp, 用lan 線接电腦

所以就係有問題.
舊ROUTER/卡 上SPEEDTEST.NET 本身可以去到400左右 ,但半年前開始只可以150 MAX

...
Maze 發表於 2015-5-10 19:53