康和式居屋 Router + Wifi Ranger Extender 問題

小弟年幾兩年前淘左隻 Netgear R6300V2, 放左係圖入邊, 近主人房既睡房.
2.4Ghz就無咩問題, 5Ghz就有時消失左, 要重新開過Router先Work返.
始終要穿太多牆, 所以之前廳係收唔到Wifi.
大約半年前就買左TP-Link WA860RE (Wifi Range Extender), 諗住係廳都可以收到.
係就係可以收到, 但問題都幾多.
成日都斷左線, 要重新再Set過個Extender, 呢排就照樣係廳收到Wifi, 但連極都連唔到.
有無Brother 可以俾小小意見我, 應該換左個Extender, or 換埋Router, 定係又其他辦法, 可以係廳都收到Wifi???
Thanks.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

貴既extender+router,我用緊,$2000up未斷過線。平既用homeplug算啦

試吓將個router擺遠少少,擺近主人房嗰邊睇吓會唔會個廳收得好啲?雖然距離遠咗,但就因為角度問題令到幅主力牆阻隔反而冇咁嚴重。我屋企router放廳,主人房又係隔住主力牆,係主人房試過唔同位置既速度,距離router最近既地方速度最慢,因為黐住道主力牆,反而係距離遠啲既收得更好速度更高。另外我個人覺得非主力牆對wifi強弱冇乜大影響,最主要考慮主力牆會唔會完全遮蓋同router之間既空間

試吓將個router擺遠少少,擺近主人房嗰邊睇吓會唔會個廳收得好啲?雖然距離遠咗,但就因為角度問題令到幅主 ...
joejoni 發表於 2015-5-20 22:27

唔得呀~近主人房個邊係睡床黎, Router 個位基本上郁唔到~~
BTW, Thanks.

如果唔開Range Extender嘅話, 綠色point個位收唔收到wifi?

唔得呀~近主人房個邊係睡床黎, Router 個位基本上郁唔到~~
BTW, Thanks.
alexalex2323 發表於 2015-5-21 22:39

咁冇計了,你而家放router個位對客廳嚟講係最大死位,最難接收嘅位⋯
個extender可唔可以放係近客廳間房裏面呢?反正都隔咗道主力牆,試吓擺近啲個router睇下個extender會唔會收得好啲?

(Sent from HKEPC iPhone app)

如果唔開Range Extender嘅話, 綠色point個位收唔收到wifi?
gary0916 發表於 2015-5-21 22:42

如果唔開既話,會search到,得一格,但上極都上唔到~

咁冇計了,你而家放router個位對客廳嚟講係最大死位,最難接收嘅位⋯
個extender可唔可以放係近客廳間房 ...
joejoni 發表於 2015-5-22 00:35

其實依家Extender個位佢係連到既~
仲著燈話良好接收,但就成日有D小問題~
我都唔知係TP LINK既問題,定Netgear問題~

如果唔開既話,會search到,得一格,但上極都上唔到~
alexalex2323 發表於 2015-5-22 07:50

咁你放個Range Extender係個度做咩
Range Extender嘅用法係將佢放係wifi signal良好嘅地方
再將個wifi signal 範圍擴展更加遠

你試下將個Range Extender放係走廊, 睇下會唔會好D
你E加放緊個位隔左3幅牆, 仲要有主力牆
咁Range Extender放係綠色個point都發揮唔到功效

其實依家Extender個位佢係連到既~
仲著燈話良好接收,但就成日有D小問題~
我都唔知係TP LINK既問題,定N ...
alexalex2323 發表於 2015-5-22 07:52

唔好信佢個綠色燈
其實你自己可以search到咩位係最適合放Range Extender
自己拎個mobile device一路test, 睇下邊個位係最近廳而又收到良好wifi
用speedtest+wifi analyzer+netgear wifi analytics test個wifi dBm同速度