[開箱] Linksys Wrt1200ac 開箱報告

之前見到HKEPC有介紹過呢部WRT1200AC都留意左一段時間 ,都搵隻USB讀取效能快既,而且WIFI 訊號強同快,昨日行過灣電見到新返,仲有promtion 送linksys ac1200 usb 手指,鋪頭位SALES 哥哥介紹得好詳細話呢部機用Marvell cpu usb 效能拍得住入門NAS,WIFI功率出廠已經SET大左功率會比其他AC1200更強,而且已經support openvpn係金XX以$14XX入手返去試下係唔係咁勁先

盒正面:

機身:

Setting介面:

Openvpn:

Wan to LAN:

WIFI 2.4G (Note 4):

WIFI 5G  (Note 4):

USB 我用seagate 500gb hdd 5gb video file
Write:

Read:

總結:
用左兩日好滿意,部機拿上手好重手造功好好,我用BB1000 WAN TO LAN 有9成,而且USB真係好快Marvell 1.3 dual core cpu真係好強下而且256mb ram 應該係咁多隻AC1200中最強個隻 如果想用router ,wifi 速度好快,
WIFI訊號好強下我之前問FD借左隻R7000比我試,發現WRT1200AC訊號同R7000差不多 我家實用720尺全部位置都收到可能係出廠SET大左功率有關 佢送隻AC1200手指我未有時間去換,遲下拿左補左上黎分享下!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

ac1200賣ac1700價, 得2天線又唔係broadcom u仲要貴過R7000, BELKIN係咪搞錯以為自己買左CISCO

應該係ac1200賣ac1900價先岩

應該係ac1200賣ac1900價先岩
bighead 發表於 2015-5-22 11:25 AM

我見到係平五舊喎
http://www.price.com.hk/category ... p;sort=3&page=2
尼隻賣得貴係因為open source, 可使用第三方軟件

ac1200賣ac1700價, 得2天線又唔係broadcom u仲要貴過R7000, BELKIN係咪搞錯以為自己買左CISCO ...
bighead 發表於 2015-5-22 11:20

我用過r7000呢隻wrt1200ac 真心覺得唔錯,雖然雙天線但比r7000 接受力差唔多,都証明Linksys 有心去整,Marvell CPU USB 效能真係快而且而家有手指,計返同隻ea6350 差小小價,都可值得一買

回覆 4# JIMillim

i mean Linksys既AC1200 class=人地(e.g. netgear/asus) AC1900 class既價
講open source R7000都好open啦? dd-wrt指定router咁滯

我用過r7000呢隻wrt1200ac 真心覺得唔錯,雖然雙天線但比r7000 接受力差唔多,都証明Linksys 有心去 ...
fai0224 發表於 2015-5-22 11:44

隻router本身係好ok, 行storage仲好快tim, 但本質都只係隻2天線router, 真係無理由賣14xx

隻router本身係好ok, 行storage仲好快tim, 但本質都只係隻2天線router, 真係無理由賣14xx ...
bighead 發表於 2015-5-22 11:55

效能表現真係唔錯,我冇記錯r7000刷ddwrt 會冇左hardnat 食唔足1000mb

效能表現真係唔錯,我冇記錯r7000刷ddwrt 會冇左hardnat 食唔足1000mb
fai0224 發表於 2015-5-22 13:22

己SUPPORT HWnat

佢個esata比唔比到電harddisk? 比到我駁隻舊SATA drive就做到NAS了