香港寬頻1000m上網問題

我想問下我用繄bb1000上網..但我用繄asus rt-n56u.但發覺有d問題經常睇my tv和youtube都要load好耐或睇睇下停在又要等load..我用手機和平板打打打下個wife會停在又要等load..我就問朋友借在個tp link tl-wr1043nd 黎試下..但效果都差唔到..我用speedtes測試過上載和下載都是得91m左右.會不會關電腦問題呢?上網lan咭都是1000m了這樣是不是有問題呢?唔知有無師兄知道問題在那呢

我用speedtes測試過上載和下載都是得91m左右.
dennie 發表於 2015-5-22 10:41 PM

請貼測速圖 

請檢查LAN線是否八芯CAT5E

放了相參考
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

請檢查LAN線是否八芯CAT5E
高登天后 發表於 2015-5-22 22:47

師兄如果是lan線就可換但手機用wifi上下載都得46m左右是不是setting問題呢

師兄如果是lan線就可換但手機用wifi上下載都得46m左右是不是setting問題呢 ...
dennie 發表於 2015-5-22 23:11

你部手機係咪只支援2.4GHz 802.11n, 單天線WiFi?如果係就正常

tp link就3天線的 但asus是無天線的..平板是三星的wifi是IEEE 802.11 a/ac/b/g/n..唔知係未tp link setting問題呢

tp link就3天線的 但asus是無天線的..平板是三星的wifi是IEEE 802.11 a/ac/b/g/n..唔知係未tp link setting ...
dennie 發表於 2015-5-22 23:20

wr1043nd同n56u可以支援5GHz 802.11n既傳輸規格,而你既平板支援得ac制式,就一定支援到5GHz n制式,2.4GHz Wi-Fi同5GHz Wi-Fi係分開2個SSID,check下自已係咪連左去2.4GHz個SSID

wr1043nd同n56u可以支援5GHz 802.11n既傳輸規格,而你既平板支援得ac制式,就一定支援到5GHz n制式,2.4G ...
高登天后 發表於 2015-5-22 23:31

我想問下lan 線4條和8條有咩分別呢?如果我是4線的話換在8線係未可用到1g上網呢

TP-LINK  1043ND 係V1定V2
V1 wan2lan 就130M左右o乍喎!

樓主,你唔試直插電腦,而家都分唔到係電腦定router 還是hkbn條線唔夠快