[操作疑難] 2個routers 同一個 wireless network有用嗎?

我用router連router方法令到dinning room同living room都有 WIFI.
我正用2個不同的SSID, 我發現在boundary時, android phone 不太醒目,即收得一格wifi, 上不到網,但也不會自己轉SSID.
不知 set 同一個SSID是否有用? 要 set 同一個 wifi channel嗎? 會相撞? 還是要set不同wifi channel?
thanks ching teaching

如有類同...
dieago 發表於 2015-5-27 21:52

有看過,但不太相同, 不打算買新router,用不到AP(repeater)
我想問一下 about setting/experience問題..
"不知 set 同一個SSID是否有用? 要 set 同一個 wifi channel嗎? 會相撞? 還是要set不同wifi channel?"
thanks ching teaching

回覆 3# manhon

裡面有個ching答左,
真系roaming會自己跳個d設備好貴,多接入,智能分配bandwith...
我e+個ssid是一樣的,一個2.4, 一個5, 手動吧

理想做到好似傾流動電話由蜂剿A2B無縫, 我都想

一般情況下,屋頭尾2隻router,1隻disable DHCP,同 band 同 SSID,不同channel,入到房10秒到就會自己轉了!唔係seamless,上緊網停一停自動再去!但至少不用人手轉Wi-Fi

我用2隻1043ND做的,另2隻router之間行LAN線

回覆 5# nchiu

Yes, 我都係咁SET, 同Band, 同SSID, 不同channel
A router 假設係 LAN IP 192.168.0.254 Enable DHCP range  1 - 63
B router 就set  LAN IP 192.168.0.253 disable DHCP
Lan 線就由 A router lan port 接去 B router lan port

我都搭單一問, 我隻941ND 300MB Wifi + 3220 3G Router 150MB wifi, 同band 不同channel 係唔work, 係唔係一定要一齊都300MB先得?

我都搭單一問, 我隻941ND 300MB Wifi + 3220 3G Router 150MB wifi, 同band 不同channel 係唔work, 係唔係 ...
PowerShot 發表於 2015-5-28 00:38

我現在用WDR4300 同1043ND (DDWRT) 2.4Ghz Wi-Fi n 都只有300Mbps,冇得試,sorry!

其實A同B ROUTER 既wifi channel 一樣定不一樣好???

回覆  manhon

裡面有個ching答左,
真系roaming會自己跳個d設備好貴,多接入,智能分配bandwith...
我 ...
dieago 發表於 2015-5-27 22:53

你係咪講無縫自動轉ROUTER??唔係好貴啫,我用咗大約2千蚊,買咗EXTREME+EXPRESS

類似咁.
我唔想煩,用APPLE ROUTER,乜都唔使點SET,兩個AIRPORT就連接咗.只要行近個ROUTER,會自動轉.