[操作疑難] HKBN裝唔到500M,但可以裝100M?

香港寬頻「自選登記站」重要通知

多謝 閣下登記香港寬頻網絡有限公司服務。

受 閣下所登記之安裝服務地址環境因素所限制,以致我們暫時未能為 閣下安裝服務;一旦安裝環境許可,我們會立刻聯絡 閣下預約安裝服務。不便之處,敬請見諒。

如有查詢,可透過自選登記站即時與我們的網上服務主任聯絡(服務時間:每日上午10:00至晚上10:00)。

因為見500同100M,差幾蚊.所以想裝500M.點知話無PORT.但100M又可以!   真唔真呀?

受 閣下所登記之安裝服務 ...
kfc214 發表於 2015-6-5 21:11

500m拉fibre比你, 但係100m拉cat 6, fibre唔會做100m客, 雖然其實cat 6都做到500m, 但係依家做fibre隨時平過啦cat 6

500m拉fibre比你, 但係100m拉cat 6, fibre唔會做100m客, 雖然其實cat 6都做到500m, 但係依家做fibre隨時 ...
ip4368 發表於 2015-6-5 09:20 PM

邊會咁好死放條cat6入屋?純粹放3M CAT5e UTP.

我係500M downgrade去100,應該無理由再拆左我條線吧

我係500M downgrade去100,應該無理由再拆左我條線吧
xibeilou 發表於 2015-6-5 23:14

光纖入左屋就機樓轉,乜野都唔駛入屋攪

500m拉fibre比你, 但係100m拉cat 6, fibre唔會做100m客, 雖然其實cat 6都做到500m, 但係依家做fibre隨時 ...
ip4368 發表於 2015-6-5 21:20

唔好亂up,新裝100M一樣有光纖入屋,1000M亦有cat-5e入屋
光纖入屋定cat-5e入屋只係大廈設備嘅問題

受 閣下所登記之安裝服務 ...
kfc214 發表於 2015-6-5 21:11

佢reject你係好事,因為大廈條大水喉有限,唔夠資源做多個500M客唔出奇
如果明知唔夠資源都照畀你上台嘅話,真係同啲航空公司超賣機票一_樣

ip4368 發表於 2015-6-5 21:20

CAT6?
佢比 四蕊線我渣

CAT6?
佢比 四蕊線我渣
Sarsaparilla 發表於 2015-6-6 12:39 PM

100M來講,夠晒用.

100M夠哂用x2, 另外呢間公司CS好興老作, 當時話無port位去我單位, 但我完約第一日網上登記度check係有得選1G, 到完合約期之前半年隔幾星期check一次都係無.