想自已整部X86 ROUTER, 有甚麼要留意的?

其實咩都唔識, 但想試下玩下, 上淘X見到有這東西
http://m.intl.taobao.com/detail/detail.html?id=44668223504
係唔係就咁就可以裝個ROUTER的OS就做到的?

另外都搵過舊POST, 如果行緊BB1000, J1900夠唔夠行到全速的? 會否不同的ROUTER OS有不同的效果?

因為見EPC好似唔多討遘$X86 ROUTER, 希望有CHING可以分享二

其實咩都唔識, 但想試下玩下, 上淘X見到有這東西

係唔係就咁就可以裝個ROUTER的OS就做到的?

另外都搵過舊 ...
liok 發表於 2015-6-6 16:28

用緊,當NAS用,技術要求較高

用緊,當NAS用,技術要求較高
gl5900as 發表於 2015-6-6 16:40

ching用緊同一塊板嗎? 當nas用即係做埋router的嗎…?

回復 1 #liok

約四五年前係呢度團購過一隻atom dual lan板來行x86 router,但用了不久就會間唔中hang咗個lan port……可能係用蟹lan吧……

之後都係用返普通router,但set嘢靈活性一定不及x86 router了……

via HKEPC Reader for Android

ching用緊同一塊板嗎? 當nas用即係做埋router的嗎…?
liok 發表於 2015-6-6 17:27

自己用緊砌機加2兩張WIFI卡+OPENWRT可當nas用

現成就有,order乜os都得,有專人幫你裝埋
http://b.mashort.cn/8d77606e-26ba-4cec-8d1a-6c10767d0bbf?sm=2bca65

回復 liok

約四五年前係呢度團購過一隻atom dual lan板來行x86 router,但用了不久就會間唔中hang咗個lan  ...
tingcrab 發表於 2015-6-6 17:35

而家大部份整機都係intel lan

try this
a44264 發表於 2015-6-6 16:44

我都找過這些, 但我見好多都係行d525, 好似冇vm的? 而且以前用這cpu的netbook真係有d慢

回復 liok

約四五年前係呢度團購過一隻atom dual lan板來行x86 router,但用了不久就會間唔中hang咗個lan  ...
tingcrab 發表於 2015-6-6 17:35

會禁唔stable的嗎…?
如果行intel lan會唔會好d…?
而且其實真係想知用左x86 會唔會行得盡我的bb1000 的…?