[操作疑難] N66U+Aircard 320U+SMT 好慢

Iphone 4G plan
Data未過quota

Speedtest
download得8mb左右
Upload得6mb左右

Aircard直駁電腦唔經router都係差不多

Aircard 已經放左係窗邊

呢啲情況加條天線會唔會好啲?

Thanks

(Sent from EPC Pocket iPhone app)

依個情況你應該插張卡落電話再Speedtest,如果速度都係咁慢,
証明喺你嗰到數記本身慢,咁你加條天線都無乜用.

依個情況你應該插張卡落電話再Speedtest,如果速度都係咁慢,
証明喺你嗰到數記本身慢,咁你加條天線都無乜用. ...
denc 發表於 2015-6-7 01:44

平均不到10mb....

唔通真係要繼續捱netvigator

(Sent from EPC Pocket iPhone app)

呢個速度同收唔到4G無分別

呢個速度同收唔到4G無分別
kachungho 發表於 2015-6-7 23:43

我張卡放左係router睇唔到係3g定4g
但我張卡放係手機度係4g,接收 5格有兩三格咁

我張卡放左係router睇唔到係3g定4g
但我張卡放係手機度係4g,接收 5格有兩三格咁

(Sent from EPC Pocket ...
ecorange 發表於 2015-6-8 00:10

有無試過用手機測速?

有無試過用手機測速?
kachungho 發表於 2015-6-8 00:14

有,屋入面基本只有8-10mb左右
上天台某啲位置可以去到20mb
但好多位都只有十零mb,甚至單位數字

但好奇怪,搵到一個位測到有20mb,但個router放過小小,大約放過一個router位左右就跌返去10mb。

而且,只有一個位有20mb左右,成個天台都露天,空曠,附近無高樓都好,大部份位置都只10-1x mb左右

如果咁既情況,加天線係咪無任何幫助?

如果本身五格有兩三格,咁你加天線會有幫助,(收得好咗唔代表一定會快咗)
但你如果只係加天線仔,幫助有限,
而且加咗實際會快幾多要試先知,
老老實實,如果條天線平咪買嚟玩吓囉!
貴過$100就唔好博喇!

如果本身五格有兩三格,咁你加天線會有幫助,(收得好咗唔代表一定會快咗)
但你如果只係加天線仔,幫助有限,
而 ...
denc 發表於 2015-6-8 13:56

聽ching咁講
睇黎我都仲係要向netvigator屈服