[操作疑難] wifi速度問題

屋企用開notebook上網
係用intel centrino n2230 呢張卡
如果用wifi測試 http://218.189.113.11/speed.php
上下載都係大約得20~25Mbps
但係如果直插上網線就可以接近100
排除router行唔盡既問題 請問intel呢張卡可唔可以行到上100Mbps??
講到199 希望各位師兄明啦

張咭是否802.11N?

你用邊款router先?
如果你用5GHz就行到100Mbps, 2.4GHz就難D

你用邊款router先?
如果你用5GHz就行到100Mbps, 2.4GHz就難D
KinChungE 發表於 2015-6-7 13:52

check過呢張卡唔support 5Ghz
如果轉左router即是唔會有改善??

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

張咭是否802.11N?
gap 發表於 2015-6-7 13:51

記得係..

check過呢張卡唔support 5Ghz
如果轉左router即是唔會有改善??

(由 HKEPC Android 手機版 發出) ...
hood1916 發表於 2015-6-7 13:54

我覺得係訊號唔夠強
2.4GHz 2T2R應該行到70Mbps以上

我覺得係訊號唔夠強
2.4GHz 2T2R應該行到70Mbps以上
KinChungE 發表於 2015-6-7 13:56

但係已經係格黎 好近
用wifi dl野大約1.8mb/s

回覆 6# KinChungE

呢個我諗好睇wireless device…
用Ddwrt 2.4g 2t2r好似未上過50m…

咁如果想係wireless情況下提升速度 唯有換router?

咁如果想係wireless情況下提升速度 唯有換router?
hood1916 發表於 2015-6-7 14:19

你原本用緊乜router先?
乜都唔知好難估咩原因咁慢