商用PCCW PPPOE

公司要我問 PPPOE 個LOGIN同PWD 試新FIREWALL先

打HOTLINE就話要CALL BYPASS ROUTER, 又填FORM又要等5日排期, 仲話師傅收MODEM時就會轉PWD,叫我準則好新FIREWALL

我咪就係要試下D SETTING 先囉,唔試就上,我得公司都唔俾

有無師兄教路,請指教

公司要我問 PPPOE 個LOGIN同PWD 試新FIREWALL先

打HOTLINE就話要CALL BYPASS ROUTER, 又填FORM又要等5日排 ...
rohy 發表於 2015-6-9 17:07

佢唔會比原先router入面d setting你,一定另外比一個你~

要試咪用佢隻router 行firewall之前囉,你想試咩先?

佢唔會比原先router入面d setting你,一定另外比一個你~

要試咪用佢隻router 行firewall之前囉,你想試咩 ...
NeTZoO 發表於 2015-6-9 17:40

我明,但上面想RESULT攞足D數,唔知佢隻ROUTER SET左咩,同佢隻野係LINKSYS 150N

個人估計, 佢隻linksys 最多都係睇你 package 本身包咩 service 再開番啲 port 比你

個人估計, 佢隻linksys 最多都係睇你 package 本身包咩 service 再開番啲 port 比你
krsar 發表於 2015-6-9 08:26 PM

另外如果個plan有fix IP,換其他router多數會無咗fix IP
PS. 除Linksys外,老電都會揀LevelOne作為商業plan router

回覆 5# 寂寞的FSY

PPPOE有1粒FIXED IP
所以咪要攞返個PPPOE既LOGIN/PASSWORD俾新FIREWALL做TEST

因為如果SIGN左BYPASS ROUTER, 佢地會收起隻LINKSYS
咁我TEST唔岩,咪中蕉囉

另外如果個plan有fix IP,換其他router多數會無咗fix IP
PS. 除Linksys外,老電都會揀LevelOne作為商業pla ...
寂寞的FSY 發表於 2015-6-9 20:45

pppoe已經可以派指定ip比你,其他isp直程state ip 咁set,所以邊可能無左個fixip

krsar 發表於 2015-6-9 20:26

其實可以要求老電幫你晌佢個router DMZ 去你指定既internal ip~
基本上可以當bypass 左佢隻router,不過佢隻野又舊,跟左佢又多左重hang機機會,
有得簡更係囉走左隻野啦~

重點,其實大家可能唔知,有多隻router個plan係平過無router plan

pppoe已經可以派指定ip比你,其他isp直程state ip 咁set,所以邊可能無左個fixip
NeTZoO 發表於 2015-6-10 09:50 AM

我有次遇到個客想換過隻router,因為人地申請個fix IP plan無Wi-Fi,老電俾果部LevelOne router有Wi-Fi但無放出來,換完後發現拎返來個IP唔係原有fix IP果個,每次連線個IP都係跳來跳去,估計係老電有幫隻router做過手腳,或者機樓果邊有記低原有router個MAC位址先派到fix IP,當時因為時間關係無試到將新router clone返原有router個MAC位址,唯有用住router駁router駁光纖modem方法用到Wi-Fi又保留fix IP

其實可以要求老電幫你晌佢個router DMZ 去你指定既internal ip~
基本上可以當bypass 左佢隻router,不過佢 ...
NeTZoO 發表於 2015-6-10 09:54 AM

平但多隻香爐多隻鬼,而且個router密碼又會被老電改咗,一般情況下都唔會放個密碼俾你走去改router裡面setting