[操作疑難] 屋企遲下有光纖 Netvigator 定 HKBN好??

我住元朗村屋, 用緊8M 網上行, 上個月HKBN話黎鋪光纖, 我登記左要500M 光纖,
但點知今日網上行又打俾我話你條村遲下會有光纖, 依家登記免費升級至100M光纖仲免你$680既安裝費,又話送你一個打印機。

1).老老實實, HKBN 好定 網上行好? 本人經常打機同BT , 屋企家人都會上網睇劇,  而HKBN 價錢就$298 500M (24個月約), 網上行就$268 100M (36個月約).

2)100M同500M差幾多??

3)兩間公司服務質素如何? (倒如: 售後服務)

你仲有得揀
好羨慕

PS. 我兩間都無得幫襯 幫你唔到

你仲有得揀
好羨慕
Orpheus60t 發表於 2015-6-11 13:43

網上行最快9月先有, HKBN 要等11月舊合約完先有

我呢幢唐樓起碼未來1年都唔會有
HKBB唔會鋪
PCCW得個298的8Mb plan

我住元朗村屋, 用緊8M 網上行, 上個月HKBN話黎鋪光纖, 我登記左要500M 光纖,
但點知今日網上行又打俾我話 ...
阿菲 發表於 2015-6-11 13:35

大家都差唔多。
呢個情況下,當然以價錢優先啦。
至於你話售後,HKBN依家好多Plan都係自助Plan服務,即係處理所有嘢,都透過佢嘅網上平台去處理。
所以,如果你所指嘅售後,係指要有人聽你嘅電話的話,咁如果HKBN提供俾你嘅係自助幫服務嘅話,就唔太啱你啦。(當然,你可以問下佢係咪自助幫Plan)

如果以售後計, i.e. 有無人聽call, 維修效率就netvigator 好D

以速度計, 其實我覺得100M 同500M 唔會差太遠 -- 就算BT 都唔會長期維持到高bandwidth la

但點知今日網上行又打俾我話 ...
阿菲 發表於 2015-6-11 13:35

唔轉唔知邊個好...比我會轉HKBN, 反正PCCW都唔積極改善鄉村寬頻,教訓下佢

唔轉唔知邊個好...比我會轉HKBN, 反正PCCW都唔積極改善鄉村寬頻,教訓下佢
derektang 發表於 2015-6-11 14:05

我都覺係.....用左十幾年都唔變, 人地HKBN一話鋪光纖, 佢先話有!!

回覆 1# 阿菲

唔使心急登記住,铺好光網先申請未遲,到時優惠重多重平,hkbn500m市區唔使二佰元,你睇佢網站推銷就知。
   。

回覆  阿菲

唔使心急登記住,铺好光網先申請未遲,到時優惠重多重平,hkbn500m市區唔使二佰元,你睇佢網 ...
Eric5cm 發表於 2015-6-11 14:11

網上行佢依家話登記免我$680安裝, 但如果登記左又取消登記都要俾$680, 攪到我好煩- -"