如何測試自己LAN DRIVER 可支援1000Mb 上網

各位師兄大家好.
昨晚家裡router 壞鬼左, 反正要換新的,
所以想由100Mb 上網up 上1000Mb 一次過更新.
我底版的型號是 ASROCK 970DE3/U3S3
windows 是 8.1 update1

但我在區域連線狀態的速度只寫100 Mb.....
然後今朝回到公司, 發現公司果個係寫1Gps.......

心知不妙了, 請問師兄們:
我今晚回家後應該如果檢查底版有沒有支持1000Mb 上網呢.

暫時只想到重裝 lan card driver 這方法.....  想請問除此之外的方法.

題外話:  見到 upgrade 去1000 Mb  月費係165蚊一個月(平均) , 師兄們覺得這個價錢還OK吧?

謝謝各位
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

塊板的spec寫住係用蟹仔Gb LAN
但你手上無部器材係行Gb,係比較難試

1係你本身舊router得100M
2係你條lan線得4芯

多謝樓上兩位師兄回覆, 比了很有建議的意見.

公司果個係公司個電訊公司比的router, 可能佢果個router 真係有1000Mb 都未定....
我暫時用的係TL-WR841N
壞左果個係TL-WR740N
都係無 1000 Mb
等我又試下買個1000Mb 的 router 回來, 睇下會唔會個名改左. 等假日就去買器材.

LAN 線我CONFIRM 係8芯, 因為係我自己手工做的
但上網見到話用1000Mb 上網就要用 Cat6 啊, Cat5e 了.....
唔知可唔可以自己整一條呢

多謝樓上兩位師兄回覆, 比了很有建議的意見.

公司果個係公司個電訊公司比的router, 可能佢果個router 真係 ...
yuet_wah 發表於 2015-6-16 12:31

你隻Router得10/100
http://www.tp-link.tw/products/details/?model=TL-WR841N#spec

上到1000M寬頻就唔好再買xx-Link啦..........
起碼都買ASUS或者NETGEAR........

重有好多人以為gigalan就行到200m以上ga寬頻,例如個隻乜link 1043v1,唔少麻煩人問點解行到gigalan個寬頻得百幾m

重有好多人以為gigalan就行到200m以上ga寬頻,例如個隻乜link 1043v1,唔少麻煩人問點解行到gigalan個寬頻 ...
terry.wong 發表於 2015-6-16 13:01

有gigalan唔代表一定可以行足1000mb

仲要睇埋wan to lan既速度

多謝樓上四位師兄的回覆.

可能我講得唔係好清楚, 感覺好似有D 拉遠左個話題 :

其實係因為個router 昨日先壞, 所以我用住個後備(都係舊的router), 所以都係100Mbps 的百痴router.
屋企宜家都係用緊100 Mb 上網服務.
然後打算襯今次反正要換個router, 就想買個好少少, 然後在今年秋季續約時就升上1000 Mb.

如果有師兄誤會左, 唔好意思.

而點解會有一樓個POST, 係因為我公司明明只係用緊4Mb 的上網, 佢個連線速度寫住1000Mb 而投灑降

為怕到時申請左1000Mb, 但自己個底版又用唔出所以出左個POST 想問問....

收到好多有意思的回應. 多謝大家啊.
雖然我個問題好似仲未解決到..

多謝樓上四位師兄的回覆.

可能我講得唔係好清楚, 感覺好似有D 拉遠左個話題 :

其實係 ...
yuet_wah 發表於 2015-6-16 14:51

你塊板行Realtek RTL8111E, 行到Gigabit LAN無咩鑊氣
反而你買隻Router就要小心D, 唔係隻隻Router個Wan to Lan throughput都食得曬1000M寬頻
你公司部機寫住1Gbps, 係因為呢個只係PC<->Router之間個速度, 並不是出街嘅速度