[操作疑難] 插兩張lan卡兩個網域就上唔到網

原本的一張lan卡set左fix ip, 10.xxx.xxx.xxx, 可以上網或存取intranet所有資源, 後來有個新網絡192.168.xxx.xxx要用, 咁就插多張lan, 俾呢個網既dhcp server 派ip, 但呢個如意算盤係敲唔響的, 一定要停用呢張新lan card, 舊network先可以運作如常.

有咩地方我諗錯左?

你有兩個 default gateway?

你有兩個 default gateway?
Nightcatcat 發表於 2015-6-20 21:22

fix ip 果個有, dhcp 192.168.xxx.xxx 果邊就拎左ip之後就有, 咁可以話係兩個gateway, 衰在這裡?

請問能否提供網絡圖

fix ip 果個有, dhcp 192.168.xxx.xxx 果邊就拎左ip之後就有, 咁可以話係兩個gateway, 衰在這裡? ...
soccerism 發表於 2015-6-20 21:27

你第二張 LAN card 果個 DHCP 可以 set 到唔俾 default GW,咁就搞掂啦

你第二張 LAN card 果個 DHCP 可以 set 到唔俾 default GW,咁就搞掂啦
fakeman 發表於 2015-6-22 01:56

但響電腦到一揀左DHCP就會自動拎GATEWAY, 點樣可以令佢唔拎?

兩張 lan card tcpip 入面介面公制試下唔用 auto,你想 fixip 那張出街就打 1, 192.168.x.x dhcp 那張打 2 試下。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

但響電腦到一揀左DHCP就會自動拎GATEWAY, 點樣可以令佢唔拎?
soccerism 發表於 2015-6-24 22:55

另一邊 DHCP server 可以 set 到唔派 GW(定係你冇得改果個?)

兩張 lan card tcpip 入面介面公制試下唔用 auto,你想 fixip 那張出街就打 1, 192.168.x.x dhcp 那張打  ...
tomchen 發表於 2015-6-24 23:02

可以試下去CMD 打"route print"睇下係咪用錯左default gateway, 如果係既可以改METRIC去轉返 o岩

兩張 lan card tcpip 入面介面公制試下唔用 auto,你想 fixip 那張出街就打 1, 192.168.x.x dhcp 那張打  ...
tomchen 發表於 2015-6-24 23:02

咁即係 dhcp果邊是否不可以瀏覽該網絡上的資源? 除非將default gateway 改為呢邊192.168.xxx.xxx