請問各位高手! VPN的設置問題!

我是香港寬頻1000M,用的路由器是:華碩N56U,VPN的設定都照YOUTUBE 教學,但我在內地連接時常常斷線,或連不到線,用過很多手機都是一樣,請問有方法可以把網絡設穩定一點嗎?VPN連1分鐘 有時30秒就斷線了,是我的網絡公司問題嗎!?

請問你用甚麼protocol?同埋邊間ISP?

請問你用甚麼protocol?
evantkh 發表於 2015-6-23 19:22

protocol 是什麼意思

protocol 是什麼意思
TW042449 發表於 2015-6-23 19:22

例如L2TP/IPsec、PPTP等?

例如L2TP/IPsec、PPTP等?
evantkh 發表於 2015-6-23 19:23

PPTP    韌體版本:3.0.0.4.378_4850

PPTP    韌體版本:3.0.0.4.378_4850
TW042449 發表於 2015-6-23 19:25

有冇試過L2TP/IPsec?

我用網上行, 朋友用HKBN, 大家都起左個PPTP VPN server, 但係我響大陸, 連番自己個VPN server就冇事, 用HKBN個VPN server的話, 視乎咩OS, Android就好地地, 我部行ubuntu Linux既Desktop, 就會好似樓主咁, 駁左一分鐘都唔夠就斷, 收email都有D勉強!

我用網上行, 朋友用HKBN, 大家都起左個PPTP VPN server, 但係我響大陸, 連番自己個VPN server就冇事, 用HKB ...
benyeung 發表於 2015-6-23 19:43

佢係連到順暢 但係好易斷線! 連5分鐘可能斷10次

有冇試過L2TP/IPsec?
evantkh 發表於 2015-6-23 19:26

佢無得揀 係得PPTP.....

deleted