談談NETGEAR R8000

近排見咁好多人討論R8000,
好老實咁講,我係第一批買R8000既用家,好多人唔知佢一開始出既時候幾錢
當時R8000賣緊 $2888 ,依家? 上次行場聽過2千頭有部
有CHING話佢3層都收到,咁又無咁誇張,我間屋800FT加埋個花園仔都仲算可以,大多少少認真未必得
我都算係NETGEAR FANS,除左第一部WRT54G係LINKSYS之外,其他都係用NETGEAR
WNDR3700V1>R6300V2>R7000>R8000
除左由R6300升左上R7000有明顯快到,換左上R8000反而感覺唔到快左
我用6300同3700其實久唔久都叫有斷下線,一星期1,2次啦,R7000之後穩定性真係一流
R7000真係NETGEAR翻身作黎,幾年前邊有人識NETGEAR個名,唔係DLINK就TPLINK,LINKSYS

你問我值唔值買R8000 , 如果價錢唔係問題就無咩所謂既,始終R8000對我黎講用落同R7000差唔多
買左差唔多1年都未斷過線係幾OK既,值唔值2K就自已決定啦

近排見咁好多人討論R8000,
好老實咁講,我係第一批買R8000既用家,好多人唔知佢一開始出既時候幾錢
當時R8 ...
sunny0080 發表於 2015-6-25 01:56

有事請教ching。在smallbuilders上面顯示,r7000的nat性能強過r8000,實際上有沒這種以下犯上,r7000打贏r8000的事???

我都係第一批R8000用家,我成日都講買得R8000係單純速度上佢未必會同好似R7000咁有分別,嗰RANGE上面亦都唔係強好多,不過最大分別係連接大量設備下嘅穩定性,所以其實AC3200產品賣點係商用,除非你好似我咁長期有大量連接,即係你唔會EXPECT RUCKUS R700係少量連接數上面速度上有可以超過好似R7000呢種家用產品,甚至仲慢,但大量連接你先會見到分別

有事請教ching。在smallbuilders上面顯示,r7000的nat性能強過r8000,實際上有沒這種以下犯上,r7000打贏 ...
luos543 發表於 2015-6-25 02:13

數字上既分別,真實用落真係分別唔大。  

smallbuilders都係一個幾權威既ROUTER測試網站,但作為用家我諗我既設備體驗唔到

我都係第一批R8000用家,我成日都講買得R8000係單純速度上佢未必會同好似R7000咁有分別,嗰RANGE上面亦都唔 ...
magicgames 發表於 2015-6-25 03:03

我屋企加埋印印大約連住20個裝置,算唔算多連接?

回覆 1# sunny0080

個人意見、如果用得3K買隻家用ROUTER、我倒不如買商用ROUTER了!
最小性能上比家用ROUTER有距離!
你話貴ROUTER同初級ROUTER分別不大、呢個只係你沒有測試其性能啫
例如WAN TO LAN THROUGHPUT, LAN TO LAN THROUGHPUT, QOS, NAT, 多機連線時表現、VPN THROUGHPUT
好似我隻AP RUCKUS R700咁、最多試過百人連線同時上網都沒有問題!
另外隻2960VPN THROUGHPUT可以過100M、你試下你隻得唔得?

回覆 3# magicgames
師兄你未玩過R700啫、如果你用IPHONE6試可以接近400M、行落一層樓都有2百幾、自已花園仔也是接近400M!
你買部試試就知我無講大話!

回覆  magicgames
師兄你未玩過R700啫、如果你用IPHONE6試可以接近400M、行落一層樓都有2百幾、自已花園仔 ...
watson852 發表於 2015-6-25 09:07

IPHONE6試可以接近400M?  Ching, 你令我想起大陸有個新聞! "1000萬是什概念? 接近一億呀!"

我屋企加埋印印大約連住20個裝置,算唔算多連接?
sunny0080 發表於 2015-6-25 03:24

20 部,用R8000 應該會穩陣過 R7000

我都係R8000落價後果批用家。 屋企兩層連天台,一隻搞掂晒。
R8000 除左覆蓋範圍大,佢另外的賣點係smart connect同支援多機連線,亦係ac3200 的特點。

平時d ac router,得一個5Ghz channel,無論connect devices 係n 定ac 都係連上同一條 5GHz,咁就會有機會比n devices 影響到連線速度。

R8000 支援tri-band wifi,即係有2.4GHz + 5GHz + 5GHz, 加上smart connect ,router 會因為device 係行n定ac 而自動安排連上邊一條5GHz,咁就變左 n 行一條,ac 行一條,咁就唔會影響到行ac 的速度。
R8000 除左有粒 1GHz dual core CPU,另有3個 processor 獨立處理3條wifi channel,令到R8000 可以穩定處理到多機同時連線上網。

有人會話, 連住wifi 唔上網,你講1000部都得啦。 曾經睇過一篇台灣測試,本身一部pc bt緊,22部手機/平板同時連線,同時睇youtube,大家都完全無影響到bt的速度,睇緊youtube的,亦都無事。

所以如果屋企地方比較大,或者device比較多,用R8000係有好處。 當然,亦都好似樓上d ching話齋,for 中小企公司用,亦都係不錯的選擇。

題外話: netgear 呢幾年的產品穩定好多,我都對佢改觀左。 見到每逢有新技術,都係佢有得賣先。好似岩岩出ac果陣,第一款ac router 就係netgear R6300,跟住R8000又係第一個出的ac3200 router。雖然FW偶有鑊氣,但好快又會有solution。