和記 Packet Loss

用緊和記100
一時時會有幾日出現packet loss
做左幾個PING TEST

發覺 5分鐘內同時連續 ping google/ 佢個DNS/ gateway
都會出現連續兩/三個packet loss

佢成日都話線路無問題
有無得叫佢係機房搞搞?

另外ping www.hinet.net 都150PING.....

佢成日都話線路無問題
brendan123 發表於 2015-6-25 03:44 PM

講明有packet loss,錄佢音,問佢係咪有packet loss都算正常

有無得叫佢係機房搞搞?

咁睇下你地邊一邊有牙力同耐力

講明有packet loss,錄佢音,問佢係咪有packet loss都算正常

咁睇下你地邊一邊有牙力同耐力  
  ...
TH30 發表於 2015-6-25 15:55

最衰係佢一時有loss 有D 日子又好正常
不過都約左師傅上黎 睇下佢CHECK完有咩講

最衰係佢一時有loss 有D 日子又好正常
不過都約左師傅上黎 睇下佢CHECK完有咩講  ...
brendan123 發表於 2015-6-26 08:27 AM

經典傻記維修五部曲,希望你唔會遇到
1.熱線打唔通,打通無人聽,長響直至被cut線,留言要求維修唔覆或唔安排維修
2.師傅唔見人,或者好傻好天真咁係電話問你咩問題
3.話同你機樓reset,叫你等幾個鐘再試,之後無聲氣無下文,總之唔會有人上門
4.固障依舊
5.loop 1

經典傻記維修五部曲,希望你唔會遇到
1.熱線打唔通,打通無人聽,長響直至被cut線,留言要求維修唔覆或唔 ...
TH30 發表於 2015-6-26 21:42

以前用誠哥間和記出面條街線每晚自動disconnect都無人理...
大半個月先有真人上來換左個switch port
都已經唔計大陸網限速d痴線野
最後仲有成十個月約都忍唔住要搵誠哥個仔間pccw用......