無得裝 HKBN 1G 只可裝 100MB ??

請教下各師兄

我登記左 HKBN 1G 上網,但係佢地回覆話無線位入屋,裝唔到 1G。

個 Sales 轉頭即 sale 我 100MB 可以裝,HK$ 131/M 問我裝唔裝,我就未決定。

請教如果我個層已經無位裝 1G,咁即係 1G 上網已經 Full o西。

如果我宜家先裝 100M ,咁咩同 d 1G用戶爭頻寬,分分鐘慢到傻??

回覆 1# simon16

一直用緊100mb完全唔覺有咩問題, 因為100mb佢地有八成速度保証

相反, 1G果D無八成速度保証

唔會,因為唔會全部客都時時刻刻用盡 1G
除非 24/7 瘋狂 BT 或自營 server,否則一般家居用戶 100M 都用唔晒

回覆 1# simon16

100M每條線有獨立頻寬,唔洗同其他人爭

回覆 4# 高登天后

獨立頻寬?有這回事?

每條線有獨立 100Mbps 去 大廈機房 .
大廈以外邊到中有獨立頻寬保證 ~___~"

當有30萬個客用 100M 咁咪 ...
yarehk 發表於 2015-6-27 00:41

唔好唔記得有固定Port位限制,唔係每條100M線點會有速度保證

香港寬頻 想用得盡100M 其實好難~___~
BT 海外又BLOCK晒.
返大陸想過10M 都難.

所以大部分人 100Mbps 夠 ...
yarehk 發表於 2015-6-27 00:37

迅雷唔會扑海外peer,返大陸更加唔會只得10M,出海超過20M更加係輕而易舉

香港寬頻 想用得盡100M 其實好難~___~
BT 海外又BLOCK晒.
返大陸想過10M 都難.

所以大部分人 100Mbps 夠 ...
yarehk 發表於 2015-6-27 00:37

唔一定全部都係愛情動作電影
新電影頭一個兩星期都扯到10MB/s +
而且下載遊戲,100M同1000M都有差距
唔可以話完全無用
都係個句,想bt發揮1000M,一定預左多任務,單任務無可能啦
下戴遊戲1000M一定快過100M,起碼我下戴新遊戲都係30-60MB/s 下戴速度