裝左500M光纖入屋, 直接駁電腦ok, 但係一駁router就變番100m

尋日換左HKBN 500M光纖入屋,
師傅重新拉過線
都直接駁過電腦上到500m
因為router唔support
今日買左tp link C7
條上網一駁router,
然後router出條cat5e線去部電腦
但係都係得100m
到底出現左咩問題?

del.......

師傅重新拉過線
今日買左tp link ...
oscartsang 發表於 2015-6-29 22:35

如果真係好穩定唔過100M嘅話。
先Check下你部電腦同個Router之間嘅連線係咪100M。

如果真係好穩定唔過100M嘅話。
先Check下你部電腦同個Router之間嘅連線係咪100M。 ...
mdws2002 發表於 2015-6-29 23:07

可以點樣check到?

可以點樣check到?
oscartsang 發表於 2015-6-29 23:21

最簡單咪就係睇「控制台」→「網路和共用中心」→「變更介面下設定」
Double Click你個「區域連線」,睇下佢係寫100Mbps定係1.0Gbps。

最簡單咪就係睇「控制台」→「網路和共用中心」→「變更介面下設定」
Double Click你個「區域連線」,睇 ...
mdws2002 發表於 2015-6-29 23:26

真係寫住100mbps
而家應該點做?

真係寫住100mbps
而家應該點做?
oscartsang 發表於 2015-6-29 23:31

有其他線嘅,就換過條線嚟試。
無其他線嘅,就唯有試下抆抆插插,睇下佢會唔會轉返1.0Gbps囉。

即係你部腦張lan card 最多行真到100m,你onboard 係乜lan card?

師傅重新拉過線
今日買左tp link ...
oscartsang 發表於 2015-6-29 22:35

師傅重新拉過線
都直接駁過電腦上到500m(係你部腦定師傅部腦請問)

睇黎好多人都有呢個問題...究竟係咩原因呢?