請問HKBN仲可不可以拿兩個真IP?

想買一個switch來用,但是不想經router出,因為有NAT耗損。想問下宜家HKBN 仲可以拿兩顆真ip?我見條光纖是經GPON ONT出,一個for router,一個for tv,即是可以有兩個真ip?懇請賜教

如果在寬頻用果個port開switch係唔可以兩個IP的。至於如果有用bbTV照計個bbTV可以做埋router而有另一個IP。

想買一個switch來用,但是不想經router出,因為有NAT耗損。想問下宜家HKBN 仲可以拿兩顆真ip?我見條光纖是 ...
luos543 發表於 2015-6-30 18:15

而家好多 router 都做到 1000M NAT throughput 喇喎

回覆 1# luos543

只能說有用bbTV就幾肯定可以有兩個真IP
淨寬頻的話,囉到就你好彩,囉唔到都無得怨,冇明文話包得

回覆 4# TH30

http://www.hkbn.net/tnc/HKBN_BN_T&C_CHI_201401.pdf
明文話只派一個IP

回覆 3# fakeman

依家好多做不到1000m,我試過幾部一千以上的家用router最多都只不過可以穩定900m左右,PC router又太吃電,唯有出此下策 ,甘直插有950沒理由當看不到,砌機穷三代,寬頻毁一生

回覆 4# TH30

Thx,頭先用vlan試過,好似拿不到,已放棄

關vlan 咩事?

關vlan 咩事?
np2c 發表於 2015-6-30 19:44

如果唔加switch可以用port vlan去分一部分LAN port去WAN果邊。<--其實係部有switch功能的router

如果有disk station都可以試下用佢行NAT上唔上到1Gbps。