[求助]買左隻tp link 旅行3g router (wr720n) 上唔到網

http://www.tp-link.com.cn/product_264.html

我幾年前買左呢個旅行裝迷你3g router (WR720N)

g pro 2 用ap mode 同 router mode 都可以上到網
但紅米1同netbook連 ap mode 連唔到線
轉左做router mode就連到線, 仲可以登入到tp link改野個page, 但都係上唔到網
試過reset 做原廠設定都係咁
點解會咁???
順便想問下我應該做用ap mode定router mode先岩???
利申: 用緊pccw 光纖上網, 個modem係可以派到真ip (華為hg 863)
          我係wr720n 用 lan 線駁hg 863

4/7: 之前改左ip就解決問題,但今日試過改ip都係上唔到,我上佢192.168.1.253, 見到device連左線,但都係出唔到街,求助pls.....

老電部modem要唔要先做撥號連線先上到網?
如果唔使,Router較去Router mode,modem去Router個wan port
如果要,除了經上述駁法外,仲要響Router度入番相應PPPoE資訊

老電部modem要唔要先做撥號連線先上到網?
如果唔使,Router較去Router mode,modem去Router個wan port
如果 ...
寂寞的FSY 發表於 2015-7-1 17:40

1. pccw 唔駛撥號呀, 就咁可以上到網
2. 我係咁駁呀, 駁去wr720n 個 lan/wan port位
3. PPPoE...我睇說明書佢叫我"填入網絡服務商提供的上網帳號和口令"....咁即係填乜???

另外我想問下點解係咪因為我經左個 HG 863 所以要SET router mode???
但其實hg 863 唔係將光纖轉做上網port位用既咩???
咁幾時先用ap mode??? thanks

router mode係將自己隻TP-Link內連線範圍變成一個私人範圍,同老電隻modem(router)內區域網隔開,簡單d講,呢個情況係router中router

AP mode響你手上隻TP-Link連接返老電隻modem(router)內區域網,呢個模式下隻TP-Link預設會停用DHCP(入設定就要手動入192.168.1.253),當中有4種:
-接入點(Access Point),Router入有線WAN出無線+有線LAN
-中繼(Repeater),經無線連接前一個無線Router的網絡名同設定再出無線+有線LAN
-橋接(Bridge with AP),跟Repeater相同,但TP-Link自己可以有另外網絡名稱/密碼
-客戶端(Client),經無線接收出有線LAN

但以你所指老電隻modem唔需要人手撥號就上到網,理應就邊種模式都上到網,電腦直接駁去老電隻modem應該係拎緊區域網IP,到時將隻TP-Link自己個IP手動打番相應無人用的區域網IP

router mode係將自己隻TP-Link內連線範圍變成一個私人範圍,同老電隻modem(router)內區域網隔開,簡單d講, ...
寂寞的FSY 發表於 2015-7-1 19:28

oh, thanks~~~搞掂了

隻野好怪,之前我部g pro 2 無論咩mode都唔駛改ip就上到網,今次到部紅米就咁dhcp就上到網,但到g pro 2唔得,試過較左ip都係上唔到,究竟咩事??!?!