[操作疑難] 屋企想用4G上網作為家用寬頻,打算買呢只野,點睇?

http://detail.tmall.com/item.htm ... s=1&abbucket=16

佢話呢只野可以有個rj45口,可以將個4g network通過條cable連接到電腦/或router用。感覺將4g信號經網線而唔喺經wifi失速情況可以降到最低。
我想  將M920當成modem,同只router用網線相接,然後再用網線將router同台式電腦,同埋手機連接router個wifi,而唔喺M920既wifi,目的想降低M920負擔,將連接wifi既負擔轉嫁到只勁router度,等佢可以連接多幾部機。即喺M920>ROUTER>desktop/mobile。

你地點睇,work唔work?

點解我唔用只4G手指插落只router,而要搞咁多野?聽聞咁做失速嚴重,同埋兼容性唔好,驅動程式未必對到。

無試過你嗰隻蛋,
但我試過,E5375(wifi)→MR-3020(Lan)→N16,
BT多嘢時,E5375一樣會hand.

如果純屋企用,你個方法有小小多餘,
不如直接4G手指+router好過!

利申:
我由E5375(wifi)→電腦,
轉做E5375(wifi)→TL-WA901ND(Lan)→電腦,
再轉做E5375(wifi)→MR-3020(Lan)→電腦,
之後轉做320U+MR-3020(Lan)→電腦,
最後320U+N16(Lan)→電腦,

效能同稳定係320U+N16最好!

無試過你嗰隻蛋,
但我試過,E5375(wifi)→MR-3020(Lan)→N16,

如果純屋企用,你 ...
denc 發表於 2015-7-2 01:37 AM

我就有MR-3040,唔係幾明隻嘢經USB modem收訊號得唔多好、唔係用預設APN、電壓幅度大就會無情情reboot...

無試過你嗰隻蛋,

如果純屋企用,你 ...
denc 發表於 2015-7-2 01:37

You should try E5375(USB/RNDIS) -> MR-3020 (With OpenWRT) -> PC

LG2210
oliver.lam 發表於 2015-7-2 01:50

呢個幾錢? 加上 Google Search 咩野都無, 應該有排都未出。

我就有MR-3040,唔係幾明隻嘢經USB modem收訊號得唔多好、唔係用預設APN、電壓幅度大就會無情情reboot...

我而家用跟 ASUS Router AC56S, 基本上所有 ASUS Router USB 都可以用 3G / 4G 手指, 兼容性唔清楚, 不過自己用跟無問題。
岩岩今日買咗 華為 E3372, 試完出 Post.

呢個幾錢? 加上 Google Search 咩野都無, 應該有排都未出。

我而家用跟 ASUS Router AC56S, 基本上 ...
Ksec 發表於 2015-7-2 15:06

你預幾錢先
有d 4G Router 就咁插卡直出幾個 LAN Port, 但預上千左右

你預幾錢先
有d 4G Router 就咁插卡直出幾個 LAN Port, 但預上千左右
oliver.lam 發表於 2015-7-2 15:09

咁都要睇 Spec Ga, 有D 4G 但係Support 100Mbps only, 仲係無 802.11 AC
有 AC 又唔係 1200。   如果係 AC 1200, 加 4G 150Mbps+ Router 咁 $1000 + 低, 如果係 $1500+ 咁要考慮, 接近 2K 唔使諗。

咁都要睇 Spec Ga, 有D 4G 但係Support 100Mbps only, 仲係無 802.11 AC
有 AC 又唔係 1200。   如果係 AC 1200, 加 4G 150Mbps+ Router 咁 $1000 + 低, 如果係 $1500+ 咁要考慮, 接近 2K 唔使諗。
Ksec 發表於 2015-7-3 10:35

LTE Gateway 2210 with Voice (LG2210)

The LG2210 offers 802.11a/b/g/n dual-band (2.4 GHz and 5 GHz) WiFi ...

http://www.netgear.com/about/pre ... MOBILE-HOTSPOT.aspx

http://kb.netgear.com/app/answers/detail/a_id/25918

So ... no support of 802.11 AC

And ... yes, we can't get additional info upon google search !

LTE Gateway 2210 with Voice (LG2210)

The LG2210 offers 802.11a/b/g/n dual-band (2.4 GHz and 5 GHz ...
pc1668 發表於 2015-7-3 10:50

難嫁, 而家出隻又 4G 150Mbps 又有 AC 真係無乜人買,
特別係香港, 又限流量,又未必用到咁快