[操作疑難] win 7 共用資料夾問題

現在資料夾set做lan上的everyone都可以access...
請問如何只set畀指定的lan上其他users only?
thx~!

Set群組

Or

Set 密碼

Set群組

Or

Set 密碼
Moga 發表於 2015-7-3 16:51

群組=homegroup?

群組=homegroup?
sfij 發表於 2015-7-3 17:16

唔同。
注意︰要商業版先用得,否則要每個user設置。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔同。
注意︰要商業版先用得,否則要每個user設置。
evantkh 發表於 2015-7-3 17:24

thx ching
但中間第二張圖唔係好明...

thx ching
但中間第二張圖唔係好明...
sfij 發表於 2015-7-3 17:30

按Add將user add入group。

按Add將user add入group。
evantkh 發表於 2015-7-3 17:33

但我想將另一部電腦的user加入去,但找不到

但我想將另一部電腦的user加入去,但找不到
sfij 發表於 2015-7-3 17:38

唔可以的,你要在本機開account。除非你用Active Directory統一曬所有login,但會比你在本機開account麻煩。

唔可以的,你要在本機開account。除非你用Active Directory統一曬所有login,但會比你在本機開accou ...
evantkh 發表於 2015-7-3 17:42

咁點樣可以只比其他電腦的user access 本電腦的data,但不是everyone?
thx

咁點樣可以只比其他電腦的user access 本電腦的data,但不是everyone?
thx
sfij 發表於 2015-7-3 17:43

唔要everyone,入個user入去就得,最好填完按一次check name。