電話有pocket wifi功能,仲有沒另外買pocket wifi既必要?

硬件pocket wifi比電話pocket wifi有乜好?有電話share wifi點解仲要另外買pocket wifi?
上淘寶睇紅米比硬件pocket wifi平,又支援fdd lte,買部紅米做pocket wifi仲好啦,又share 得wifi又可以打到電話。
你地點睇?

電話講電話會落3G,pocket WiFi唔會用黎講電話。
電話開WiFi用電量都唔細,pocket WiFi就唔清楚,我冇用過pocket WiFi。

我自己因為仲用緊3G手機所以冇特別理,同埋有後備電都可以撐到一日。

上網通常用儲值卡,插落電話做pocket wifi通常唔用來講電話,就唔會跌落3G。
用電量大可以帶尿袋。
就算儲值卡專門用來上網,但儲值卡都會送分鐘,插落電話度可以用果D分鐘打電話,避免浪費。同埋打電話果時都唔會掛住上網啦,跌落3G有乜所謂。而pocket wifi即使有分鐘都唔可以打電話。

我宜家用緊部舊IPHONE4S做pocket wifi  for 張hehe卡,3G上網,iPhone4s都喺用到3G,夠用。有少少唔完美既地方就係沒流量時會自動停左pocket wifi功能,再用要restart個功能。接受到,沒乜唔愉快。仲有就喺我將iPhone4s插住持續充電,做家用3G路由,幾乎唔拿出街。

你既問題就等於打機玩ps4 定係 pc一樣
ps4(純打機 仲只限PS) = wifi蛋 (純share wifi)
pc (各種application) = 手機 (可以打電話 又可以玩手機app)

各有各愛好姐,既然你已經有一個滿意既solution去提供你要既功能,我都唔覺得你無必要再花錢去買一個相同function既wifi蛋
case closed

(紅字係之後編輯打少左)

睇使用時間
蛋現時都係襟行D,設定也豐富D

(Sent from EPC Pocket iPhone app)

我覺得WIFI EGG 可以用成日...但手機SHARE WIFI 就不可以成日

POCKET WIFI 與手機功能不同。手機不能使用3G/4G數據sim卡

deleted

POCKET WIFI 與手機功能不同。手機不能使用3G/4G數據sim卡
lkc196891 發表於 2015-7-5 03:22 PM

只係要手動set APN而已(iOS好似唔俾手動set APN?)
正如手機SIM卡入隻蛋度,若果知道點set APN可以照打落去

我覺得WIFI EGG 可以用成日...但手機SHARE WIFI 就不可以成日
edward08hk 發表於 2015-7-5 14:45

我之前買jor WIFI蛋後寫了篇文章:還租WIFI蛋?一次過對比熱門Pocket WIFI蛋網絡制式電量,入手一隻從此自由走遍地球
http://upsangel.com/mobile-portable/pocket-wifi-egg-compare/

我的情況係已經用緊兩部手機,每部手機SIM卡裝滿,仲有張多出黎的SIM卡(PCCW送的6GB卡),所以先會用WIFI蛋,否則我都同樓主一樣意見覺得用手機share已經夠。

補充幾點:
WIFI蛋成日開住SHARE一樣快沒電
如果成日SHARE下唔SHARE下,手機SHARE方便好多,WIFI蛋開機連網幾十秒等死你
多舊野麻煩