想問下買 NETWORK 周邊野可以係邊買?邊到平?

因為我最近公司要裝修
同埋要夾過哂D 頭,同啦過哂d線呢
但華輝買又出名會貴,有冇一些地方係可以大量咁賣會平同係一定係正品?

小弟預要買可能 AMP RJ45頭 200個
CAT6 Ethernet Patch Panel (48PORT ) 2個 (想知E+ 既 PATCH PANEL係咪要自己買JACK 篏入去的?)
AMP CAT6 JACK 80個 (如果PATCH PANEL唔包 JACK 的款的那款應要140個呢)
制位面板(入到AMP JACK) 80個

CAT6 線 amp (想知下其他品牌價錢) 可能3箱(3千尺)

有冇師兄知道...........

taobao

via HKEPC Reader for Android

因為我最近公司要裝修
同埋要夾過哂D 頭,同啦過哂d線呢
但華輝買又出名會貴,有冇一些地方係可以大量咁賣會 ...
SIFAI 發表於 2015-7-7 15:50

你想自己操刀穿線拉線? 自己夾頭?

定係買完線叫裝修佬幫你穿﹐之後自己夾頭?

恕我直言﹐出街搵3-5間鋪頭﹐叫他們上門睇環境後﹐再講出你的特別要求﹐叫他們報價﹐由他們處理好過。

一陣自己/裝修拉完線﹐點知拉到有內傷﹐你要搵番出來﹐你真係唔知點好。

雖然自己打頭唔係難﹐但成200粒﹐再加socket﹐真係打到你傻﹐一陣間有幾條失手﹐有少少鬆但過到tester﹐日後你又有排搵問題成因。

加埋你藍字的問題﹐即係連你自己想點都未決定。搵人一次過處理﹐提供埋意見給你點整便是最好。

公司錢﹐唔需要特別慳。有幾份報價做比較﹐要過會計老闆的一關唔會太難。

最重要﹐人家專做拉線做網絡﹐有齊工具﹐亦會包你用到﹐仲同你跟埋邊條線打邊條線(日後好管理)﹐有問題叫他們上來執手尾﹐自己打個電話便不用煩。

自己想想是否真係自己買料自己煩啦。

(ps. 以上不適用於自己做老闆)

講真,以上提到硬件有限數

你裝壞左或者買左假野,蝕番晒岀埋

反而公司野,應唔應該自己搞就真(如果樓主做開衣飯就當我無講過)

打200個頭, 真係打到手都斷.......

呢D野都係留比裝修師父搞啦........

我前排係server房拉10條線, 10米長過地板.......打20個頭都已經搞左大半日, D手指都甩皮...........

淘佬一定最平ga啦......再唔係你睇下有無"行家"同你攞貨LO

打200個頭, 真係打到手都斷.......

呢D野都係留比裝修師父搞啦........

我前排係server房拉10條線, 10米 ...
Moga 發表於 2015-7-9 01:07

裝修師傅打頭,佢雙手唔會斷?

taobao

via HKEPC Reader for Android
ppp2 發表於 2015-7-8 21:58

AMP 好多假
........TAOBAO 真係唔太信得過,,,,,,,,,,,

回覆 1# SIFAI

師兄呢D野比錢出邊人搞啦。自己搞呢D晒時間,做返自己正職搵錢好過。
剩系放線,熟手同生手用既時間已經差好遠,仲未計打頭出問題重打既時間。
有時間花心機都做其他野好過,除非師兄打算轉行操手藝。

裝修師傅打頭,佢雙手唔會斷?
LEARZA 發表於 2015-7-9 07:01

一來師傅熟手
二來佢地有工具快速打頭

自已邊會為左整一次買大量工具