[操作疑難] 新居 network 設定疑難

個 broadband 出口上手開左係雜物房
我本來就將部 R7500 放係雜物房, 再分別出一條線去書房同客廳駁 switch
問題係咁駁既話廚房收唔到 wifi (我都唔明)

如果將R7500 放係客廳, 就全屋都收到 wifi, 問題係房與房之間條線得一個線位, 如果雜物房出客廳 router 呢一段駁左係 wan, 書房就冇 lan 到.....

我而家折衷方法係將 R7500 set 做 access point mode, 加左隻舊既 dlink 615 係雜物房派 ip (off 左 wifi), 咁就書房有 lan, 又全屋收到 wifi, 不過隻 615 始終性能麻麻, 有時會唔穩定, 除左花錢買個隻 router replace 615, 有冇其他好既接駁方法?  

我有3隻 switch, 同埋我想一隻 router 出哂 wifi. 所以唔會考慮放R7500 係雜物房再加 repeater

Thanks all
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

R7500 放係雜物房, 再分別出一條線去書房同客廳駁 switch, 客廳再駁一 AP

有個師兄話成棟村屋都係用一部R8000.即係三層樓喎.咁一層千零呎應該冇問題啦

R7500 放係雜物房, 再分別出一條線去書房同客廳駁 switch, 客廳再駁一 AP
EOS 發表於 2015-7-8 22:56

所以即係點都要買野啦 ??

有個師兄話成棟村屋都係用一部R8000.即係三層樓喎.咁一層千零呎應該冇問題啦 ...
bei6266 發表於 2015-7-8 23:36

試左真係唔得呢.....

暗lan

暗lan
money仔 發表於 2015-7-8 23:43

即係點???

個人唔眀:
第一廚房要wifi仲乜?因為咁影響布局
二,究竟邊度先係主要上網? 房定廳?
三,收到wifi唔代表收得好,我屋企就正好加Ap,全屋收得平均,差不多每個角落都能善用AC,當然每個人要求考慮都唔同

馬後砲,唔明點解拉缐拉咁小

回覆 7# alanhippo

直接whatsapp我 我想知你唸住點先可以教到你

邊間ISP? 個modem有無可能攞多一個lP直插房電腦(我估你因為roUter放廳無多餘Lan穿回雜物房再回睡房-其實如果100m可以諗下拆4芯x2)

重新拉個缐得唔得?