下次買LINKSYS 產品真係要三思

我部LINKSYS WRT1900AC,一UPDATE 就變磚.....
起初代理仲話因為過左保養兩個星期,所以不會做任何修理,叫我買過部。

最後都係上消委會解決。

總的來說,我的不幸經驗如下:
1. 升official firmware會磚。
2. LINKSYS 貨品只係預你用一年。 (我絶不認為一過保養就磚是合情合理)
3. 你想佢幫你整? NO-Way,請你買過部。 (最慘係,呢件野仲賣緊廣告)
4. 就算比你爭取到合理權益(好似今次咁),你都輸左時間同心機

總合以上幾點,請大家"下次買LINKSYS 產品真係要三思"
如果這東西唔係賣成2千幾蚊,我都不會嘗試花心機爭取自己的權益。希望大家引我這個反面教材為戒。

詳情:
http://lamjonah.no-ip.info/wp_life/archives/543

p.s. 浪費了足足半個月的時間去交涉和投訴。 就算佢最後肯免費維修,我都完全沒有"賺到了"的感覺。

給 網友 myricky 的回應:
你都傻傻地, 過左兩星期找消費會唔叫濫用, 咁過左一個月又叫唔叫? 三個月, 半年, 一年呢? 過左幾多先叫濫 ...
myricky 發表於 2015-7-12 15:15

我唔會話人傻,  這不是討論區應用的語氣。

你的回應,好像認同貨品過了保養期就立即報廢是合理和應該的。
而商人把貨品造成一過保養無幾耐就要換掉是天經地義、合情合理的。

我只欣賞您無下限的服從性和您無上限的包容能力
並為你坦然接受了被宰割的命運而痛心。

過左保養期,代理真係有權唔會俾你wo

個個好似你咁、消委會真係唔得閒

過左保養期,代理真係有權唔會俾你wo

個個好似你咁、消委會真係唔得閒
Its 發表於 2015-7-12 14:26

如果件野壞左的原因係因為我跌過佢、自己改過,那絶對是我自己的責任。 在這種情況,我找消費會就是濫用。

問題係,今次係佢UPDATE 官方 FIRMWARE 之後變磚。

仲有,如果我部機已經用左兩三年,我UPDATE  官方 FIRMWARE之後變磚。 在這種情況,我找消費會就 都是濫用。

問題係,今次只係剛剛過了兩星期。

回覆 3# jonahl

人地肯換就算啦

其實我都系用緊呢隻WRT router,upgrade fw 好簡單

自家firmware upgrade磚會唔會當人為

其實買入當時發現得1年保
就應該即刻揀過另一個牌子  
其他牌子就連平價既 totolink 都有3年保  

尤其買得 ac1900 呢類高檔 router
保用3年算係應份吧!  

LINKSYS 係呢道個名都唔係太好

如果件野壞左的原因係因為我跌過佢、自己改過,那絶對是我自己的責任。 在這種情況,我找消費會就是濫用 ...
jonahl 發表於 2015-7-12 14:40

你都傻傻地, 過左兩星期找消費會唔叫濫用, 咁過左一個月又叫唔叫? 三個月, 半年, 一年呢? 過左幾多先叫濫用? 幾時開始, 保養期由用家自行決定架....

過o左保養就係過o左保養, 講完.