[操作疑難] 寬頻線, 咁樣樣駁法, 有無問題?

小弟用 BB1000, 屋企裝修, 諗緊 D 寬頻線點鋪,
請問好似以下呢張圖咁樣駁法, 有無地方駁錯左?
會唔會太長行唔到 1000M?
有無地方需要注意?

圖中的 RJ45 制面, 我會用類似這種, 想問問制面有無分 CAT5 CAT6?

至於圖中的「CAT6 插線, 明線」我係指這一種:

而「CAT6 線, 暗線」我係指這一種, 我會自己開線, 自己插落個 RJ45 KEYSTONE 入面. 我打算用一種 KRONE 牌子的 CAT6 PATCH CABLE, 因家中有一大卷:

(用的會是 CAT6 而非 CAT6A)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

1. total 得of 9m, 冇問題啦!
2. 制面冇分,骰仔有分!
3. 可以用,冇問題!
4. 可以用,冇問題!

小弟用 BB1000, 屋企裝修, 諗緊 D 寬頻線點鋪,
請問好似以下呢張圖咁樣駁法, 有無地方駁錯左?
會唔會太長行 ...
ivanlkk 發表於 2015-7-14 15:59

cat6 線長過90M (295.3ft).就可能有問題,在速度上有影嚮。

wallplate, patch cord 線長過5M (16.4ft)就可能有問題, 在速度上有影響。

建議由wallplate到router 的 cat6線,行暗喉直連router, point to point direct connected

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

沒問題..
基本上你整好暗喉比師傅拉線就得...

吾明由ROUTER-PC,中間2個RJ45制面有甚麼用途?

回覆 3# baby16

師兄唔係好明, 即係我而家 9M 係無問題?
另外不明白點樣 WALLPLATE 直入 ROUTER, 你是指, 圖中右邊的 RJ45 制面不要了, CAT6插線也不要了, 直接將條暗線, 一邊夾上 RJ45 插頭, 插入 ROUTER?

吾明由ROUTER-PC,中間2個RJ45制面有甚麼用途?
kkwong7878 發表於 2015-7-14 18:26

因為 ROUTER 位置, 和 PC 的位置, 之間有一幅牆.
暗線會放於牆身內, 但兩端怎樣處理? 才又好睇又唔會慢呢?
我只諗到好似電話插座咁樣整, 所以牆的每一邊都有一個制面

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1

挑戰Intel 10G容忍度,榨乾CAT.5e效能~200呎CAT.5e vs 10G LAN大考驗

even 5e can run 10G.  my home using old Cat5 (17 years ago installed) over 30m running 1G no problem at all.

回覆 7# ivanlkk
中間两個RJ45制面須要接電腦上網嗎?
如果两個RJ45制面只當接駁盒用途,不用上網就可以.

我屋企果時裝修就係好似你圖一咁搞,不過router果邊我係用一開四面制,即係一個面制位有四個骰仔,你距離唔長速度影響不大,因為我試過裝修師傅太好手尾,幫我係router果邊留線長留到剛剛好,之後想要長d或個水晶頭有問題都搞唔到,所以後來就用依種方法