寫字樓裝修拉線

我公司寫字樓裝修,要重新拉上網線,請問如果intranet要行1000mbps,應該叫師傅拉咩線? cat5, cat5e or cat6定係其他?

另外,公司會得一條上網線,但係公司就有13部電腦,我應該要買咩hardware? (屋企兩三部電腦就買router,但係router好似無13個lan port)

thanks ching!

唔係想串你, 不過你問得哩D問題,應識唔係三言兩語教曉到你
公司野唔想上身,都係搵人攪啦

唔係想串你, 不過你問得哩D問題,應識唔係三言兩語教曉到你
公司野唔想上身,都係搵人攪啦 ...
winstonlee 發表於 2015-7-14 21:34

自己公司,所以都係要自己上身架喇

其實只係有NAS,printer,同電腦,唔係D咩大公司好勁ge設備

AMP  cat6...

Cat 6 線, 24 Port Switch,加隻PC Router...

麻煩拆返15% commission 做 consultation fee

我公司寫字樓裝修,要重新拉上網線,請問如果intranet要行1000mbps,應該叫師傅拉咩線? cat5, cat5e or cat ...
postmasturr 發表於 2015-7-14 21:22

cat6 都得 good for 1000Mb
cat7 冇需要
option 1.
13條 lan 每條入RJ45面板, 另一端打水晶頭, 插 24 port giga switch.
最簡單方法。

option 2. 你亦可先把13 條 lan cable 上patch panel,  後再落 giga switch.

24 ports 好似好多ports, 公司用算小.
有多port 位for 以後不用因ports 位不夠换switch.

建議至少拉多3或以上條後備線, 返正都係一次過拉線, 唔會洗多好多錢, 萬一未來要加線, 條喉或線槽爆滿, 到時冇位放線, 要加新喉或線槽就貴啦。

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

圖都冇張好難出意見
其他樓上d ching提供晒

圖都冇張好難出意見
其他樓上d ching提供晒
1919 發表於 2015-7-14 23:20

呢個case要咩圖, 樓主張相乎?

回正題
樓主所言 "自己公司" 即係咩?
自己開公司既話, 要搞network一係比錢Vendor買solution, 一係養個專業IT人可保平安

同細公司打工既話, 非自己專業就少惦為妙, 呢到三言兩語教到你上到網好簡單, 但商用唔同家用
事後既防hack, security, back up, resilience path, fire wall, snmp poller...絕對多到你想像唔到
有事上黎插落你到真係切J都賠唔起

回復 8 #shingzhk

等同收陀地一樣,有咩事就吾好怪人。。

@_@

呢個case要咩圖, 樓主張相乎?

回正題
樓主所言 "自己公司" 即係咩?
自己開公司既話, 要搞network一係比 ...
shingzhk 發表於 2015-7-14 23:27

圖當然係平面圖