[操作疑難] ASUS AC68u 出事啦

早兩日換走左5-6年前既ZyXEL router,入手左只ASUS AC68u 做屋企既WI-FI 同 Server Router

但用落就發覺有D唔對路啦,之前個個ROUTER一路做Web/FTP hosting 都好正常,唔會話Host左幾日,突然有日唔得,

但換左呢個之後就經常都有呢個問題,host左1-2日 正正常常,但突然去到第3日可能就會上唔返個website...我應該無去錯地方set 個個port driect....

而仲有一樣野就系點解轉左呢個router之後,用唔到windows 內置個remote desktop入去做remote

唔知係咪要set返D乜先可以remote得到??

我好似下圖甘set,唔知有無錯??同埋有無師兄都係用呢只做Web/FTP hosting,你地有無事?

去“系統記錄→通訊埠轉遞”睇下有無問題

早兩日換走左5-6年前既ZyXEL router,入手左只ASUS AC68u 做屋企既WI-FI 同 Server Router

但用落就發覺有 ...
魂.忠仔 發表於 2015-7-17 20:55

你有無lock死部HTTP Server個IP?

RDP service port 3389,set曬Both TCP/UDP實無死

加下係咪興問問題都要寫乜乜出事,咩咩中伏先得?

RDP service port 3389,set曬Both TCP/UDP實無死

加下係咪興問問題 ...
Advanced Ivan 發表於 2015-7-17 21:35

樓主初級會員得6分, 標題唔夠出位, 點引到人氣囉分?

本人知識都有限,nas可我87u響通訊埠放21,同其他要用嘅port,冇用你用嘅設定,可試下

via HKEPC Reader for Android

你port 80本地冇填既?

睇錯,我都系虛擬伺服度放port,

via HKEPC Reader for Android

加下係咪興問問題 ...
Advanced Ivan 發表於 2015-7-17 21:35

我有set死IP比部server,無用DHCP派,但係耐唔耐佢就會上唔到~~

你port 80本地冇填既?
frankiepoon 發表於 2015-7-17 23:19

因為我見佢本身set左,所以就無set~

返去再試試~~TTHX

try update firmware
last version : 3.0.0.4.378.6975