用緊BB1000...但lan speed 長期得4-600mb download speed.

用緊BB1000...有電話, 電視, 但hkbn個電視盒無開機, 只駁咗線.
router用asus n18u.
廳個部電腦太舊..無gigalan, 所以download speed唔知有幾多.

但入到房之後長期得4-600mb download speed.
屬唔屬於正常?

回覆 1# AnT_727

Direct connect the WAN cable to the router, bypass the STB.  Factory reset the N18U.

入到房之後長期得4-600mb download speed.
AnT_727 發表於 2015-7-18 10:13 PM

點樣入房?
拉線定wifi?

點樣入房?
拉線定wifi?

TH30 發表於 2015-7-19 00:17

拉線

我頭先9點幾試過modem直出都係得5xx mb...

依家係房插住router 再試...
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你upload去到9xx,個router應該無事
或者換條lan線再直插modem
你直插modem都得6百好大機會係lan線問題
換左都都掂就call isp

長期4-600MBPRS,上下係咪都唔過衣條數先 ?如果係, 你個ROUTER的確行唔盡 (剛見你試ROUTER UL過900, 咁應該無問題)

至於直插條數,應該問題不大,你可以CALL ISP,不過1000M應該無保證,我裝個日,師傅試DL都只係700咁上下,平時我自已試UL通常達850以上,DL卻只有630-700左右, 繁忙時間係最差,

你可以試下朝早,我最好記錄就係DL800; UL 超過900,晨咁早試

(我測試并不太在意,預左佢唔達標,我自已平時都用唔盡; 最主要係試ROUTER,LAN線有無問題)

你upload去到9xx,個router應該無事
或者換條lan線再直插modem
你直插modem都得6百好大機會係lan線問題
換 ...
Moga 發表於 2015-7-19 05:28

如果modem去router 個條係用緊asus 個條跟機cat5e線
但係router出嚟個幾條係cat6...
有無影響???

唔係cat5e,cat6問题。條線係會懷的.不過你用asus線,可以換左試試

via HKEPC Reader for Android