尋晚去金的士買Router 又俾人射機

話說,尋晚想搵隻平平地嘅AC router用黎當 AP, 主要都係 for 電話接上網用

行左幾間,睇左一陣就 target 左tp link 隻C20i, 貪佢細細隻,內置左天線,此終放喺廳有天線就冇咁靚仔lor

行左幾間大鋪,d 店員都好helpful, 尤其訊達賣tp link 又扺又齊,店員都係比較老實,你講d 咩要求,佢都係同你match 返,唔會夾你買d 貴價貨,亦唔會講明要某部機都射走,可惜佢地隻c20i 冇晒貨,得返c20, 但c20 有天線唔係我杯茶

最後行到金的士,望左陣想叫人,近router附近有三、四個男職員圍埋一部電話度吹水唔理人,跟住終於叫得郁其中一個,佢一開口就話平果d AC router 用舊晶片,黎緊轉晒新制式,舊晶片唔support, 又話咩tp link 唔掂,新果d 電話好多都接唔到呢d router

之後一個轉身射個三分波,就射我去買隻貴一倍有多嘅router, 話呢d 先上到網,我聽到呢度真係又好嬲又好笑,理佢都晒氣,叫左另一個店員寫左部c20i 俾我埋單走人,心諗,唔怪得呢度仲有貨啦,次次買tp link 就射走d 客買其他貴價貨,d tp link 擺喺度用黎引客埋黎only

我真係覺得,咁樣做生意係好無良,我就話玩開電腦識分jei, d C9仔錢唔多,諗住帶個仔黎平平地買隻上到網嘅 router, 咁就俾你水左買隻快到佢用唔著,但貴成倍嘅機,你為左賺多幾十蚊就咁水人,良心過唔過意得去呀?

總之以後,除非冇得揀,唔係都盡量唔幫趁呢間黑店

間野好似長期有dlink sales响到, 佢係咪射你去買dlink router?

間野好似長期有dlink sales响到, 佢係咪射你去買dlink router?
肥矢 發表於 2015-7-23 09:39

唔記得, 只係見佢指住架上面右邊大大隻又多天線嘅AC1200 router, 睇到個價貴咁多就望都冇望, 似係ASUS定乜鬼

anyway, 我覺得就算射牌子都算, 我明白有時牌子俾左錢落promoter, 交數都要的

但我指明左要隻最平嘅AC router, 佢仲要嚇我話平router用舊chips, 新電話唔support, 呢d直頭係講大話嚇d客, 然後仲要射去買貴價貨, 呢下真係好唔ethical, 唔認同呢種係正常sales手法

相對其他鋪, 例如東京、訊達, 佢地見我搵果隻Tp-link C20i冇貨, 都係叫我買返貴幾十蚊嘅其他款, 我覺得是OK的

回覆 1# Argon

其實D SALES都水唔晒你,TP-LINK確實容易同電話唔夾,D SALES費事你出問題找佢晦氣先水你去買其他,只不過叫你買貴一倍既機就過份左。

回覆  Argon

其實D SALES都水唔晒你,TP-LINK確實容易同電話唔夾,D SALES費事你出問題找佢晦氣先水你去 ...
ban_account 發表於 2015-7-23 10:44

TP Link 同apple MBP MBA iDevice 一向有D怪問題

回覆  Argon

其實D SALES都水唔晒你,TP-LINK確實容易同電話唔夾,D SALES費事你出問題找佢晦氣先水你去 ...
ban_account 發表於 2015-7-23 10:44

好多時如果connect唔到, 應該都係channel同人撞左或者auto揀左去d client唔support嘅channel之類嘅問題, 多數唔用auto, set死某段channel就搞掂

TP Link 同apple MBP MBA iDevice 一向有D怪問題
shal 發表於 2015-7-23 10:53

一來我冇乜iDevice, 得部ipad, 二來真係用左部tp-link 1043都6、7年, so far so good

呢隻二百零有得玩AC,有信心過小米好多

話說,尋晚想搵隻平平地嘅AC router用黎當 AP, 主要都係 for 電話接上網用

行左幾間,睇左一陣就 target  ...
Argon 發表於 2015-7-23 09:28

我唔覺得佢水你,用過tp link 2 次,求不錄用