關於SWITCH 一問(求大家幫下手)

想問一下其實想知多些一些商用的SWITCH其實係高檔在那?
大家可以有那一些明顥的比較
除左速度外大家都係 1000呢
太舊的100 同新的10G就不計吧
其實SWITCH 應多數足速吧但可能多一些功能如界VLAN個D?
(問題1)咁以前已經行到GIGA 的老牌CISCO 2960G 個D 同新的其本上又有冇唔同?

而下面大家都係新的CISCO SWITCH

Cisco WS-C2960S-24TS-L Catalyst 2960S 24 GigE, 4 x SFP LAN Base   $18800
Cisco SG200-50 (SLM2048T-UK) 50-port GIGA Smart Switch                 $5384
(問題2)大家都係SWITCH但三倍價錢呢,主要分別又係係邊?

(問題3)最後想問一下 ruijie 呢個大陸牌子有冇聽過? 又耐唔耐用的大有冇試過?

SG200-50非iOS, 冇Serial Console, 亦玩唔到stacking

SG200-50非iOS, 冇Serial Console, 亦玩唔到stacking
KinChungE 發表於 2015-7-24 11:59

其實小型公司以下都應有個界面比佢就OK夠?
IOS 應係用比大型企業先有用多?
冇Serial Console咁我諗用WEB 介面都OK吧
stacking 我諗一般公司仔用LINK 方式都OK吧?~

其實小型公司以下都應有個界面比佢就OK夠?
IOS 應係用比大型企業先有用多?
冇Serial Console咁我諗用WEB  ...
SIFAI 發表於 2015-7-24 14:12

如果一般公司仔, 買部冇management既都得

一分錢一分貨
穩定, 高performance, 多feature自然貴D
port speed之多仲有好多野睇,
eg, Performance如Forwarding bandwidth, Switching bandwidth,
feature如多D VLAN, QoS, PVST+, HSRP, routing, stacking, ...etc

http://www.cisco.com/c/en/us/pro ... eet_c78-728232.html

http://www.cisco.com/c/en/us/pro ... eet_c78-634369.html

有性趣睇下datasheet

锐捷交换机系内地学校网络用得多,中小企业好少用呢只牌子。一般情况下买H3C 5024P或者S5048E呢两个型号够用,全千兆网管二层交换机。价格分别系2000RMB同5000RMB 比cisco设备便好多~

如果一般公司仔, 買部冇management既都得
KinChungE 發表於 2015-7-24 14:51

所以想知多D L2, L3  
management 有冇的分別呢~~~
做衡量返駛唔駛買呢?

一分錢一分貨
穩定, 高performance, 多feature自然貴D
port speed之多仲有好多野睇,
eg, Performance如For ...