[操作疑難] 寬頻x固網 合約煩惱

最近, 有不少Ching分享#1310.hk(股份代號)網上續約有平均月費HK$130.5 (100Mbps寬頻上網) / +多HK$29.5 有埋有線固網電話 & 200 IDD

對我而言, 後者比前者吸引, 因家中一老需要用IDD (平均每月用2xx分鍾, 都要洗HK$3X), 現+多HK$29.5就可以有200分鍾連固網, 值得考慮。

但問題是, 現時固網電話用了飛線服務 (2015年10月完約), 而家居寬頻用緊#1310.hk (2016年1月完約)

兩者合約中間有3個月差距, 而我想將2項服務(寬頻上網+固網電話)同期生效... 避免日後再續約時前後腳完約的麻煩 (當初兩項服務都是同期完約, 但中途被強制升級[由BB10時代升至BB100], 變相合約期有變), 從此兩項服務不是同期完約。

想問各Ching, 有無一些服務是可keep住個固網號碼而是自由約?
P.S. 本身不是人仔台上台客戶, 故人仔台推出之"固網電話服務"並不適用

你個飛線固網唔係一次過比哂錢咩?比哂應該唔駛等到期呵~

另外,JOIN HKBN 好似可以等個NO. 到約之後先至轉個號碼過去,之前會盟一個新NO.比你用住先~

當然長期問番佢地啦~

另外,JOIN HKBN 好似可以等個NO. 到約之後先至轉 ...
NeTZoO 發表於 2015-7-26 20:29

係, 一次過比晒成個合約既錢
但之後再續約就要比多18個月既合約服務期既錢
固網飛線(NWM)係2015年10月到期, 而HKBB寬頻上網係2016年1月到期, 係固網飛線早完約過寬頻上網個合約。

係, 一次過比晒成個合約既錢
但之後再續約就要比多18個月既合約服務期既錢
固網飛線(NWM)係2015年10月到 ...
ikw0211 發表於 2015-7-26 22:03

咁咪問下NW ,比正價去到1/16 睇下得唔得

另外,JOIN HKBN 好似可以等個NO. 到約之後先至轉 ...
NeTZoO 發表於 2015-7-26 20:29

係。
我當年由PCCW轉去HKBN都係咁。
佢俾個3字頭嘅電話用住先,到PCCW合約到期,先將個主號碼轉去代替3字頭嘅號碼。
當然,咁樣嘅情況,就係嗰3個月,你兩邊都要俾月費,嘥咗囉。

回覆 1# ikw0211

未到期續約寬頻可能可以將新約即時生效,視乎熱線職員安排

咁咪問下NW ,比正價去到1/16 睇下得唔得
NeTZoO 發表於 2015-7-26 22:09

上過上去問, 同街市阿嬋傾計差唔多, 答非所問。
要企硬問多幾次, 先答你 (根據網上Q&A答)

回覆  ikw0211

未到期續約寬頻可能可以將新約即時生效,視乎熱線職員安排 ...
TH30 發表於 2015-7-26 23:45

網上自行續約, 不用經熱線職員

我新簽24月薄餅上網+固網帶號,固網八月頭起鐘,上網就差不多半年後先起鐘(180日)。兩年後怎算?!最差安排是$20+$78用多半年無約固網等拍齊上網(24期的固網賬面價是寫$98但優惠收$20)。CS話這已是兩年後的最差安排,或許到時未必咁差。

網上自行續約, 不用經熱線職員
ikw0211 發表於 2015-7-27 08:57 PM

網上自續是預設於現有合約完結後才開始新約
想打尖就要搵熱線員搞