[操作疑難] ac56u變磚 求助

一直用開merlin,今日見有新firmware就去update下,up完自己reboot都正正常常,

之後夜少少自己又去reboot佢,點知就奶野了,起唔返,見佢係一直係到reboot,但又boot唔起,

Google過原來56u一直都有呢個無端端boot唔起ge bug. 唔知係咪因為update 而引發起佢。

試過按住個reset制,reset+wps制都唔得,google過大概知點拆機,

ttl線已有,之前整1043時買的

我諗係剩返刷機呢個方法,求教學。

一直用開merlin,今日見有新firmware就去update下,up完自己reboot都正正常常,

之後夜少少自己又去reboot ...
nkwhahaha 發表於 2015-7-27 02:40

POWER燈係咪閃緊?? 係就已經入咗Rescue mode
跟住佢做就得, 洗咩拆機......
Download返個Ultility, 插LAN行Firmware Restoration, 推返個Firmware落ROM, 搞掂
ASUS Router號稱flash唔死的......
https://www.youtube.com/watch?v=HIoQ5Qd11pU

回覆 3# Advanced Ivan

Power燈無閃呀,見後排lan燈一次過著,之後熄左,應該就係不停咁reboot.

回覆  Advanced Ivan

Power燈無閃呀,見後排lan燈一次過著,之後熄左,應該就係不停咁reboot. ...
nkwhahaha 發表於 2015-7-27 10:59

你呢個情況似係更新FW失敗, Boot Loader起唔到
試下篤住RESET制開機, 成功的話POWER燈會閃, 進入Rescue mode
基本上入到Rescue mode有9成機會可以救得翻

我補充下樓上ching先~
做左樓上ching既動作,如果無派ip 比你部機,你就set stateip 去入router,
例如你原本router ip 係192.168.1.1,咁部機set
192.168.1.x,去入192.168.1.1

> 試過按住個reset制,reset+wps制都唔得

多口說一句, 雖然很多Asus教學指引都是長按Reset按Power開機進
救援模式, 但以我用N18U為例是用長按WPS按Power進的, 原Po或
可試試

試過晒都唔得~最終都係拆機TTL
主要係搵到呢個網
https://sites.google.com/site/se ... /recover-via-serial
唔知係佢定係我條線RX同TX調轉左, 試兩次實得~
TTL入左去行句nvram erase然後重新開機就得左~

多謝ching比ge hint~唔使晒千幾蚊買過隻~

回覆 2# Ricky_ston

淘返黎的~十蚊內有交易

試過晒都唔得~最終都係拆機TTL
主要係搵到呢個網

唔知係佢定係我條線RX同TX調轉左, 試兩次實得~
TTL入左去 ...
nkwhahaha 發表於 2015-7-27 20:35

其實ASUS 按個nvram erase好簡單,不過因為當時隻router唔識派IP,需要用特別d既方法入(set stateIP),
不過你識用TTL 線整到更係無問題啦,只係要拆機麻煩少少者