九倉商業寬頻set router 問題

set 完個好多時都上唔到, 一係就上到一陣之後就唔得
佢係得個modem, 直插電腦要打username, password 嗰啲
router 照set pppoe 但上唔到
有冇人知應該點set, thanks

啱啱check 過係single user plan

set 完個好多時都上唔到, 一係就上到一陣之後就唔得
佢係得個modem, 直插電腦要打username, password 嗰啲
...
nonameforxd 發表於 2015-7-27 11:47

有冇開自動connect、長時間connect等?

有冇開自動connect、長時間connect等?
evantkh 發表於 2015-7-27 11:49

有

nonameforxd 發表於 2015-7-27 11:50

有冇試過upgrade firmware?

之前試過叫人上嚟, set 完用到
但依家換咗router 又叫唔到之前個人上嚟set, 所以自己試吓set 但set 唔掂

商業寬頻就call人上門搞啦
商業野服務級數應該好好,唔洗自己煩

我公司用fixip,晌router 入IP同DNS 就上到網
你公司要pppoe?
你知唔知佢點行架,再唔係log入隻舊router睇下係咩先啦

我公司用fixip,晌router 入IP同DNS 就上到網
你公司要pppoe?
你知唔知佢點行架,再唔係log入隻舊router睇下 ...
NeTZoO 發表於 2015-7-27 14:00

舊router 因為係人哋幫手set 所以唔知login password

舊router 因為係人哋幫手set 所以唔知login password
nonameforxd 發表於 2015-7-27 14:29

有無試router 個DEF password?即係admin /admin o個d
你肯定係行pppoe?
如果你set唔啱野上網,如果上唔到網,window會係唔係都彈個login&password個窗出黎個喎~

有無試router 個DEF password?即係admin /admin o個d
你肯定係行pppoe?
如果你set唔啱野上網,如果上唔到 ...
NeTZoO 發表於 2015-7-27 14:45

係行pppoe