[操作疑難] 急問2隻router hkbn bb1000! (c8/r6300用家幫幫手)

後日會轉用hkbn bb1000
希望呢2日可以買到隻router
暫時睇中tplink archer c8 ($810)同 netgear r6300 v2($839)
想問呢2部會唔會好易熱?
屋企大約400呎 會擺入房 大約要穿2幅牆
想問r6300係內置天線會唔會收得無咁好?

其實都唔會玩firmware個啲
平時2部notebook, 4部電話, 2部ipad上網
打機,睇戲
係咪tplink都夠做?

爬過文有話tplink呢個價位唔值,係因為無firmware玩?
唔該哂!!

ps. 因為睇過r7000覺得有啲大部 擺入房會麻煩d 所以想搵部細d

唔玩firmware就tplink啦,netgear R6300原廠firmware好垃圾

其實如果比得$900買R6300v2, 點解唔考慮R7000, 都係$1199, 正都。

因為你要射穿2幅牆,R7000可以做到的成數比R6300v2高。

雖然我唔鐘意叫人加錢上XX 但你比得呢個價位就真係買隻R7000好過

R6300v2 R7000我都有 講信號R7000好過R6300v2

而且R6300v2個stock firmware真係唔用得(好在有merlin firmware用) R7000就唔改都好穩定

假如想玩firmware Netgear呢兩款選擇都比TP-link多

R7000啦....好好多.

而且R6300v2個stock firmware真係唔用得(好在有merlin firmware用) R7000就唔改都好穩定
moonless 發表於 2015-7-30 08:22

As a new R7000 user, I'm surprised to find that R6300V2 and R7000 firmware history are so different that they look like they are maintained separately.

With similar hardware SoC I expect it should be technically possible to do synchronized firmware releases with same software features and same bug fixes, with generally same software stability (other than WiFi), as seen in Tomato or Merlin...

其實如果比得$900買R6300v2, 點解唔考慮R7000, 都係$1199, 正都。

因為你要射穿2幅牆,R7000可以做到的成 ...
大教宗 發表於 2015-7-30 00:37

我都知r7000好正 因為朋友屋企都用緊
但因為睇過好大部 擺入房會麻煩d
所以想睇下呢兩部如果唔係差好多就想要細部d
另外我唔係好識玩firmware
所以就無乜特別睇firmware
唔該哂!!

tplink ac3200 細部d 不過有火牛嫁

tplink ac3200 細部d 不過有火牛嫁
chungsm 發表於 2015-7-30 11:57

用唔哂咁勁既router haha
暫時都係睇d ac1750/1900 個d

樓主用緊邊隻? 個wifi夠覆蓋全屋嘛? 睇睇係咪需要隻接收勁啲