邊隻Router比較好

最近,因大廈成功爭取到光纖,已用了多年既D-LinK 只有100MB ,終於佢要退役啦。
最近想入隻新既AC router 無奈大多品牌
所以想問下咁多位師兄既意見

budget:大概2000樓下

沒有最好 買個合適就可以
2000樓下
netgear r8000 r7000
asus ac87u ac68u
tp link c3200
dlink 890l
linksys ea6900 ea9200

最近,因大廈成功爭取到光纖,已用了多年既D-LinK 只有100MB ,終於佢要退役啦。
最近想 ...
Kwokho2000 發表於 2015-7-30 02:14

如果唔洗玩NAS之類,R7000已經係機皇,我都剛剛買左.
R8000果啲AC3200 3頻係玩NAS之類先會用到,普通使用R7000 2頻已足夠.

沒有最好 買個合適就可以
2000樓下
netgear r8000 r7000
asus ac87u ac68u
tp link c3200
dlink 890l
link ...
sunny0080 發表於 2015-7-30 02:57

唔該C兄既意見

如果唔洗玩NAS之類,R7000已經係機皇,我都剛剛買左.
R8000果啲AC3200 3頻係玩NAS之類先會用到,普通 ...
kerorozIL 發表於 2015-7-30 05:31

有用NAS,所以想搵隻 雙核又穩定既

有用NAS,所以想搵隻 雙核又穩定既
Kwokho2000 發表於 2015-7-30 09:30

我用緊R7000 + NAS Synology 712+, 已經2年。

我用緊R7000 + NAS Synology 712+, 已經2年。
大教宗 發表於 2015-7-30 12:32

最緊要過野唔好跌速

最緊要過野唔好跌速
Kwokho2000 發表於 2015-7-30 15:37

你既筆直買R8000仲有找,硬件屈機,2.4GHz加2.5GHz=600Mbps+1300Mbps+1300Mbps=3200Mbps,玩NAS實夠.

你既筆直買R8000仲有找,硬件屈機,2.4GHz加2.5GHz=600Mbps+1300Mbps+1300Mbps=3200Mbps,玩NAS實夠. ...
kerorozIL 發表於 2015-7-30 22:35

本來想入AC68U 但睇到話有伏,所以呢家唔知買咩

本來想入AC68U 但睇到話有伏,所以呢家唔知買咩
Kwokho2000 發表於 2015-7-31 01:24

ASUS有AC3200,不過我都唔敢推薦,有人話有煎蛋功能
TP LINK都有AC3200,不過又有人話部份機會斷線,搞到好似撞手神咁.
Netgear以前既firmware見大家評論都話麻麻,但自從R7000開始就好左好多,亦好穩定,見佢硬件都好勁下.
以上係我之前爬文所學既野
利申:非NETGEAR打手