雞寶寬頻

老電寬頻四月頭合約期滿, 所以三月見到雞寶寬頻有PROMOTION, 有些少月費減免, 就抑壓內心的恐懼, 試下幫襯, 其實兩年前都試過這情況, 當時雞寶師傅安裝兩次都失敗, 佢地儀器好先進咁款, 唔知情的人以為美國NASA派人來做野, 兩次失敗原因都是信號太弱, 今年我再博一鋪o

今次三月尾來了一個拖急的中年男人, 佢唔開急你會以為佢系自由行去藥房掃貨o 佢先安裝MODEM, 和電視分線等等, 再去走廊電線槽駁線, 後來信號太弱, 但佢唔份氣, 決定跟返條電視天線的走線方向, 發現條線系樓下一層的接駁位, 好多無謂的接線頭, 所以索性減少那些駁上駁的接頭, 即刻信號強晒, 上下載極爽, 多謝這位有心機做野, 依賴經驗, 不依賴機器的C-FU.

老電寬頻四月頭合約期滿, 所以三月見到雞寶寬頻有PROMOTION, 有些少月費減免, 就抑壓內心的恐懼, 試下幫襯, ...
enmanhk 發表於 2015-7-30 15:29

ching,用緊雞寶寬頻咩計劃?

老電寬頻四月頭合約期滿, 所以三月見到雞寶寬頻有PROMOTION, 有些少月費減免, 就抑壓內心的恐懼, 試下幫襯, ...
enmanhk 發表於 2015-7-30 15:29

係位師夫太老定﹐先做屋內再做屋外部份。

如果先做屋外部份﹐一試到訊號唔夠便可收工。

但係先做屋內﹐都花左唔少時間同心機﹐之後才發現訊號唔夠。你做師夫都唔想白做無錢收﹐唯有追線睇下有無得救囉。
點知又好彩搵到問題所在﹐咪「一舉兩得」﹐你又有得用﹐他又有錢收。

PS. 而家個個上門師夫都係拖喼的。

回覆 2# boot

130M

係位師夫太老定﹐先做屋內再做屋外部份。

如果先做屋外部份﹐一試到訊號唔夠便可收工。

但係先做 ...
peter_chan 發表於 2015-7-30 16:00

其實幫襯過雞寶, 老電, HKNET, 同HKBN, 咁多間加埋上網已20年, 所有C-FU都系先搞好屋內再去走廊機房接駁, 無見過倒反轉o

其實幫襯過雞寶, 老電, HKNET, 同HKBN, 咁多間加埋上網已20年, 所有C-FU都系先搞好屋內再去走廊機房接駁, ...
enmanhk 發表於 2015-7-31 12:40
因為icable例外

pccw,hkbn出面好少唔得

其實幫襯過雞寶, 老電, HKNET, 同HKBN, 咁多間加埋上網已20年, 所有C-FU都系先搞好屋內再去走廊機房接駁, ...
enmanhk 發表於 2015-7-31 12:40

我上年由VDSL 100M上 光纖﹐師夫係先入屋睇室內環境﹐問你條線點走﹐你OK後便即出走廊拉出面的光纖﹐攪完一大輪才穿番線入屋﹐再在室內走線。

我幾年前由ADSL 上VDSL﹐因為不用重新拉線﹐師夫係入屋﹐甩舊modem轉插另一舊野(用作機房搵線之用)﹐之後便去機房整線路﹐之後回來才換modem。

N年前有線電視剛開台﹐當時師夫都係先搵屋外邊條線先﹐做完出面的轉線﹐才在室內裝機頂盒﹐再駁電視。

或者﹐好少遇到訊號唔夠的問題﹐所以好少先check訊號才去真正拉線。

回覆 6# SSII

PCCW HKT冇塞喉問題?

因為icable例外

pccw,hkbn出面好少唔得
SSII 發表於 2015-7-31 14:45

你咁講令我有種好好彩嘅感覺

回覆 1# enmanhk
enmanhk兄,
請問你130Mupload係幾多Mbps?
10Mbps定30Mbps?