[操作疑難] 自稱上網公司續約打來的電話,信得過嗎?

會否騙䅁,想盜取個人資料?

因為好多時confirm時,會問好多個人資料,話要核實

因為香港來來去去得果2、3間固網寬頻,d騙徒好易撞中

(我地係XX寬頻,你就快約滿,現在有特別優惠.....) XX任佢撞

正常最少應該有你部分帳戶資料。

1) 要先睇對方有無先講你嘅姓名,如果無,你可以收線,一定喺流嘅..
2)就算對方可以先講得出你嘅姓名,都要話自己唔得閒,要對方留姓名,職員編號,聯絡電話..等
慢慢查吓D料喺堅定流先return call

我最近就收咗嗰電話,可以講得出我嘅姓名,合約細節,但我一開始已經feel到條友喺流嘅,條友留嘅聯絡資料我check番亦證明所有都o係流嘅,連個來電顯示亦都喺假嘅..

1) 要先睇對方有無先講你嘅姓名,如果無,你可以收線,一定喺流嘅..
2)就算對方可以先講得出你嘅姓名,都要 ...
tomleehk 發表於 2015-8-5 20:30

如果佢話cut線,就冇呢個優惠,咁點算?

derekwa 發表於 2015-8-5 20:39

照計講唔出名,你會直接cut線而唔會講cut線。

優惠同可能受騙,你點揀?

如果佢唔留contact,任何理由條友都一定喺流..

可以立即收線..

一定係騙徒, 馬上收線!

cold call sales想撲quota係會咁講㗎啦.

抄底D條款同個sales名,編號,電話 confirm咗係堅嘅再打過去唔信佢唔做.