求教 PCC 1000M 點解兩個 browser 速度會有分別?

求教 PCC  1000M  點解兩個 browser 速度會有分別?

Windows 7  64bit  全新安裝 清過清水  (有做 windows update)

全部設定是原裝,  乜插件都冇加,   乜都冇搞過,

上圖 IE11 、 下圖Chrome

點解差咁遠?        係咪Chrome有野要 set ?

求指點  
IE11

Chrome
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

有冇師兄指教下  

有冇師兄指教下
wahwah 發表於 2015-8-10 15:42

依據外國的測試﹐新一代的 IE 真係快過 FireFox/Chrome

回覆 3# peter_chan

IE 11 =/= EDGE

回覆  peter_chan

IE 11 =/= EDGE
BoscoWg 發表於 2015-8-10 15:51

乜WIN 7 有 EDGE 咩

最後的1-2代IE﹐真係比同期的對手為快的﹐這真是外國的評測得出的結果。
但基於 IE 的根深柢固劣名﹐好多人都唔會再考慮用番 IE。

另一個問題﹐最新的IE 係用唔到在舊版本Windows﹐想支持都唔得。

即係其實 IE 係好野, 只係之前整臭左個名, 冇人敢用返?  

即係其實 IE 係好野, 只係之前整臭左個名, 冇人敢用返?
wahwah 發表於 2015-8-10 16:46

未代IE 的確如此﹐個名臭左所以唔少人唔想用番IE。

無人用番﹐另一個原因係舊版本windows裝唔到﹐結果要用FF/Chrome。

所以﹐M$ 即使重寫瀏覽器﹐都唔敢再叫 IE﹐要改過另一個名﹐便是如此。