[操作疑難] router 上下載速度好大分別 求指教

自己用緊hkbn bb1000
岩岩轉左用netgear r7000
但係發現就算router插lan線去電腦 下載:3xx mb 上載:7xx mb
而wifi就大約 下載:1xx mb 上載:2xx mb
想問下上載快過下載會可能係咩問題?
fw已經係最新 無開qos
麻煩大家幫幫手~~唔該哂!

用IE做speedtest都係咁?
連插線都係得一半就唔多對路
先試下直插modem睇下個速正唔正常

BTW,你個modem有冇自帶wifi功能?

BTW,你個modem有冇 ...
moonless 發表於 2015-8-9 22:06

modem應該無wifi功能
其實如果上下載都7xx我都好滿意架啦TT
但上載同下載差咁遠...

BTW,你個modem有冇 ...
moonless 發表於 2015-8-9 22:06

試左直插modem係下載:692mb 上載: 715mb
ie測都係下載:3xxmb 上載: 7xxmb

ps.但我router係輸出左比2部notebook(用lan線)
咁樣會唔會分半左個速度?

試左直插modem係下載:692mb 上載: 715mb
ie測都係下載:3xxmb 上載: 7xxmb

ps.但我router係輸出左比2部no ...
cy0126 發表於 2015-8-9 23:07

你確定有關qos嘅野全部關曬?會唔會漏咗Disable埋個Traffic Meter?
唔係通常無理由會啱啱好少一半速度咁奇怪...

不過都順便睇埋WAN/LAN係1000M full duplex定half duplex啦

你確定有關qos嘅野全部關曬?會唔會漏咗Disable埋個Traffic Meter?
唔係通常無理由會啱啱好少一半速度咁 ...
moonless 發表於 2015-8-10 00:35

想問邊到睇到WAN/LAN係1000M full duplex定half duplex?

唔係通常無理由會啱啱好少一半速度咁 ...
moonless 發表於 2015-8-10 00:35

disable左traffic meter之後lan線上網就正常返 6xx/7xx
但係wifi都係 <100/2xx
想問下wifi個到又會係咩問題TT
試過朋友屋企一樣用r7000 可以有2xx/2xx

disable左traffic meter之後lan線上網就正常返 6xx/7xx
但係wifi都係
cy0126 發表於 2015-8-10 12:31

個5GHz channel set係149~161 唔好用36~48,165 MHz唔好用自動 set最大
先將所有行唔到AC嘅機連去2.4GHz 剩返行到AC嘅連5GHz

試下結果點先,返緊工會覆得慢D

個5GHz channel set係149~161 唔好用36~48,165 MHz唔好用自動 set最大
先將所有行唔到AC嘅機連去2.4GHz  ...
moonless 發表於 2015-8-10 13:42

唔該你!!
一陣試完再包膠

先將所有行唔到AC嘅機連去2.4GHz  ...
moonless 發表於 2015-8-10 13:42

而家插lan線上網既2部notebook既速度都正常返 大約7xx-8xxMbps/8xxMbps
但用iphone6連wifi就仲係 5xMbps/2xxMbps
已經將所有行唔到AC嘅機連去2.4GHz 剩返行到AC嘅連5GHz

更新:重設左一次IPHONE既網絡設定之後再測速可以上到20xMbps/2xxMbps
但唔太穩定 有時會<100
測速時有時會由2xx一路跌落11x