[開箱] 華為 e5786 300M wifi 蛋開箱文

上星期去左華強買咗部 e5786-32a,寫左篇開箱文。
發覺 2.4G 同 5G wifi 係好大分別,用 2.4G 基本上慢一倍有多!
我初初仲以為 csl 個 4G 已經跌到得返 3G 速度

而今次我只係買左全球版,無試過 63a 同 62a,淘寶話 63a 啱香港大陸台灣喎,但我想去日本所以買咗全球版。而我張 SIM 係 PCCW(未合併前嘅 PCCW 卡)唔知有無影響,我測出嚟嘅速度只有 150Mb 嘅 4G 速度,幾乎同我部 iPhone 5s 一樣。最高都係得 60Mb 左右

今次係測試水貨嘅 e5786,同埋一張 PCCW sim card,我唔知影響有幾大
結論係我測唔到有 300M 囉......

https://www.enterpr1se.info/2015 ... bile-wifi-unboxing/

impressive review, thank u.
one question, do u see pap/chap option in the profile setting page?
u have a great day.

呢隻用唔用到日本既 DOCOMO B19?

回覆 3# 金比

Support 800MHz LTE

回覆 1# Enterprise

Nice review! Support....

impressive review, thank u.
one question, do u see pap/chap option in the profile setting page?
u ha ...
Dijeridu 發表於 2015-8-12 10:12

剛 check 過,係 config page 無 PAP / CHAP 出現過
而佢規格有無就要問返華為喇

上星期去左華強買咗部 e5786-32a,寫左篇開箱文。
發覺 2.4G 同 5G wifi 係好大分別,用 2.4G 基本上慢一 ...
Enterprise 發表於 2015-8-12 10:00

見到你篇開箱文, 我最近都買左部, 我係 1180 RMB 買到回來的, 其實去不到 300 Mbps 是和手機的接收器有關既, 而且重點是 300 Mpbs 只是理論值, 真正應該只有一半多一點點左右, 手機一般只有 1T1R,
所以手機在 802.11ac 下最快都係 263 Mbps, 但真正是達不到這個數值的, 你在 App store 或 Google Play 裡下載 Wifi Sweetspot 測一下手機連 Wifi 的真正速度就一清二楚了, 802.11ac 下連 Wifi Hotspot 時的最快是 163 Mbps 左右, 但其實已經超過了 802.11n 連 Wifi Hotspot 下最快只有 90 Mpbs 的 Wifi 速度呢, 以下是用 Wifi Sweetspot 測量 802.11ac 下用 note 3 連接後的真正速度, 個人我認為 e5786s 更能夠完全發揮出 LTE Cat 4 的理論值 150 Mbps 的手機連接速度,  如果用 cat 4 的 Pocket Wifi , 因為 802.11n 時, Wifi 連接的真正速度只有 80 - 90 Mpbs 左右, 可能未免能讓手機發揮 LTE 4 Cat 4 的 150 Mbps 理論值

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2218660

回覆 7# kelvinchi

thx
等我返屋企攞部 Zenfone 2 試試先

我都買咗E5786,不過係E5786BS-32a,同E578S-32a有咩唔同?

我都買咗E5786,不過係E5786BS-32a,同E578S-32a有咩唔同?
NAMIDA 發表於 2015-8-12 11:22

https://www.4g-antennit.fi/produ ... -antenniliitannalla

可能支援 FDD LTE 的頻率少一些