Netgear R7000 用 Merlin 定 Tomato by Shibby 好?

正準備入手, search 過下 d posts,
見大家都會 flash 其他 firmware ...
請問如果想穩定, 係咪用 Tomato by Shibby 好 d ?
Merlin 又有咩好過Tomato by Shibby ?
請指教 ~

唔係用開netgear 用開asus

Merlin 有hardware nat , Shibby 無

唔係用開netgear 用開asus

Merlin 有hardware nat , Shibby 無
迷 發表於 2015-8-13 10:48

請問係咪可以咁理解?
論穩定 : Shibby > Merlin
論效能 : Merlin > Shibby

如果冇記錯既話, Merlin & Tomato Shibby 都係基於Linux Core 1.28 的, Merline 設定方便啲, 新手較易上手,Tomato Shibby 多啲Custom 設定。至於穩定性方面,兩者都冇大問題。無論Merlin 或者 Tomato Shibby 都有Hardware NAT,不過Tomato 要人手啟動。有用NAS 或起Server 既用Merline會好啲, Tomato local NAT loopback 好似有啲問題。

如果冇記錯既話, Merlin & Tomato Shibby 都係基於Linux Core 1.28 的, Merline 設定方便啲, 新手較易上手 ...
curtis1008 發表於 2015-8-13 12:09

Shibby 係要人手著  Fast-Nat  但都唔算係直正hardware nat ,另外係開qos 時會無用,開open vpn server 時又會nat throughput 打折扣

Fast-Nat只係會快左throughput  但如果講緊你用500mbps / 1000mbps BB 都係食唔到咁快

回覆 5#

啱啱睇返資料, C HING講得啱, CTF 唔算真正既Hardware NAT, 部分功能仍需依賴ROUTER既CPU。但CFT既效能算唔錯了, 有人測試過有900Mbps +

回覆  迷

啱啱睇返資料, C HING講得啱, CTF 唔算真正既Hardware NAT, 部分功能仍需依賴ROUTER既CPU。但CF ...
curtis1008 發表於 2015-8-13 12:46

收到~ 上到900 Mbps咁快?
想知用邊隻router ,我都用慣左shibby .. 如果第時轉router 都唔知用咩好

Shibby 係要人手著  Fast-Nat  但都唔算係直正hardware nat ,另外係開qos 時會無用,開open vpn server  ...
迷 發表於 2015-8-13 12:34

咁 Merline 個 hardware nat 係唔係唔會咬 CPU load ?
我都考慮緊買 R7000

騎劫問,點解唔用原廠fw?

騎劫問,點解唔用原廠fw?
Yo! 發表於 2015-8-13 13:10

如果 3rd party firmware 穩定,
效能差不多, 又多 d functions,
why not ?