1粒IP 點比2個DEVIECS 用?

---MODEM---ROUTER---PC (IP:202.XXX.XXX.XXX)
      (PCCW)        (PCCW)        

原本個設定係咁.
宜家要加隻ipcam 入去.
因為個ROUTER 係pccw 既關係入唔到去

除左係pccw 之下加多隻ROUTER 落去之外....
仲有有咩方法?

冇, 一定要加router
要share ip一定要行NAT

冇, 一定要加router
要share ip一定要行NAT
KinChungE 發表於 2015-8-16 14:53

U MEAN PC 要有2個LAN 位
之後行NAT?

U MEAN PC 要有2個LAN 位
之後行NAT?
lung510 發表於 2015-8-16 14:57

你可以用PC share internet
但係咁既話PC一熄機, ip cam即刻用唔到
咁麻煩不如買部router

你可以用PC share internet
但係咁既話PC一熄機, ip cam即刻用唔到
咁麻煩不如買部router ...
KinChungE 發表於 2015-8-16 15:03

如果PCCW 隻ROUTER 入到去都冇得攪?

如果PCCW 隻ROUTER 入到去都冇得攪?
lung510 發表於 2015-8-16 15:04

你應該商用Plan? 你個plan包幾多粒IP?
只包一粒的話無謂搞PCCW, 反正佢都出到個Public IP俾你,你加多隻Router算啦。

你應該商用Plan? 你個plan包幾多粒IP?
只包一粒的話無謂搞PCCW, 反正佢都出到個Public IP俾你,你加 ...
kennylam777 發表於 2015-8-16 15:29

係商用,1個

係商用,1個
lung510 發表於 2015-8-16 15:31

咁樣自己加Router做NAT算啦, PCCW俾你嘅嘢都唔方便改,自己Router自己話晒事。

咁樣自己加Router做NAT算啦, PCCW俾你嘅嘢都唔方便改,自己Router自己話晒事。 ...
kennylam777 發表於 2015-8-16 15:40

nothing~~~

回覆 9# lung510

宜家一隻 100M router可以賣到$100樓下,看不到不用router的理由。