買新router一問

岩岩轉左500M上網
本身用緊Netgear WNDR3700v4
後來speedtest後發現用唔到500mb, download同upload 得2xx~3xxmb
叫左師傅上黎睇先知係router問題,佢叫我買 ac 1750/支援1000mb既router..

屋企3xx呎,router會放廳中間,需要係房入面用wifi
應該要買個點既router?有無推薦?

Asus ac55uhp....?

睇你幾多budget

要平就A2004NS LAN線做到你要求 但係wifi你要預咗唔多掂 但點都好過JR6150,Archer C2呢D伏機

想wifi好D就AC55UHP 暫時未見有人叫救命 R6220呢類用MTK方案嘅都係有些少鑊氣

如果有Client用到3天線就R7000

Asus ac55uhp....?
tatgor 發表於 2015-8-16 15:23

你入個個post都推介ac55uhp 同87u
漢科坐左好多貨?

AC55UHP係新野當然多人推啦
我都推佢既
利申:唐樓8M 用緊N12HP

睇你幾多budget

要平就A2004NS LAN線做到你要求 但係wifi你要預咗唔多掂 但點都好過JR6150,Archer C2呢D伏 ...
moonless 發表於 2015-8-16 15:45

如果BUDGET500左右 有無合適選擇?
睇過AC55UHP個價最平都6XX,但如果無更好選擇,都可能焗住要買

如果BUDGET500左右 有無合適選擇?
睇過AC55UHP個價最平都6XX,但如果無更好選擇,都可能焗住要買 ...
大喊包 發表於 2015-8-16 20:47

講真,香港行貨想好少少座底都$600起步.

如果唔想over budget太多,唔負責任咁推隻TP-LINK Archer C5.

之前隻V1.20都叫OK,依家V2唔知轉咗做邊隻Broadcom chip,但我諗衰極應該有限.

不過講brand name始終都係Asus好,起碼肯跟firmware同有三年保.