[操作疑難] Desktop連wifi,用 PCI-E wireless 卡好 or USB wifi 手指好?

各師兄,

小弟而家住緊村屋(三樓),屋企隻router放左喺2樓度,如果由二樓駁條LAN線上三樓又要搞好大工程.....
所以而家三樓部desktop想用WIFI上網。

想問問desktop用wifi的話,裝張 PCI-E wireless 卡好d 定係 用USB wifi 手指好?

(而家二樓隻router係TPLINK 1043ND,改左用DDWRT)

謝謝賜教~THX

一定係 pci-e 比較好,有4天線

USB 最多得2天線

請參考
BCM94360CD11AC双频1300M黑苹果免驱无线网卡/PCI-E/超GC-WB867D http://b.mashort.cn/S.udUvh?sm=3f8a47

裝長d usb 平板天線 taobao

via HKEPC Reader for Android

一定係 pci-e 比較好,有4天線

USB 最多得2天線

請參考
BCM94360CD11AC双频1300M黑苹果免驱无线网卡/PCI- ...
kofz 發表於 2015-8-17 13:21

如果用PCI-E wireless 卡,我見tp-link有幾款賣得好便,一舊水唔駛
評價如何?

如果用PCI-E wireless 卡,我見tp-link有幾款賣得好便,一舊水唔駛
評價如何? ...
ted0244 發表於 2015-8-17 15:08

平自然有原因

主要睇你用乜router同用緊乜上網計劃

平自然有原因

主要睇你用乜router同用緊乜上網計劃
kofz 發表於 2015-8-17 17:18

村屋焗住用 netvigator 8MB......
而家屋企用緊嗰隻係TP LINK WR1043ND,但係唔係用緊原裝firmware,改左用dd-wrt

而家屋企用緊嗰隻係TP LINK WR1043ND,但係唔係用緊原裝firmware,改左 ...
ted0244 發表於 2015-8-18 12:57

得8m唔需要買貴野

要訊號好d

只需要買有外置天線usb平價型號就得

而家屋企用緊嗰隻係TP LINK WR1043ND,但係唔係用緊原裝firmware,改左 ...
ted0244 發表於 2015-8-18 12:57

1043nd v1?
ddwrt 個wifi攪番好未呀?!如果都唔穩定,裝番13xxx or 14xxx 原裝firmware 好d喎

1043nd v1?
ddwrt 個wifi攪番好未呀?!如果都唔穩定,裝番13xxx or 14xxx 原裝firmware 好d喎 ...
NeTZoO 發表於 2015-8-18 15:14

我唔記得左我嗰隻係 ver1 定係 ver2
但係而家DDWRT個version 係用緊21061.....

其實我都係識少少...... 之前用tp-link原裝firmware嗰陣成Q日斷線.....所以聽d FD講話裝dd-wrt會好好多....所以自己先膽粗粗轉用dd-wrt

我睇過dd-wrt個forum,有幾百個version.......我都唔識分邊個好邊個唔好啦.......