鴨記賣假CAT5E 線?

今日起鴨記昌記買左CAT5E 線,佢寫住美國3M, 返到屋企先發覺寫HONG KONG BROADBAND LIMITED UTP CAT5E....3M....24 AWG

其實係HKBN 用3M OEM 線?

定係呢個3M, 不是常見家庭用品果隻3M?

我本身條陳年的BELDEN CAT5 線, 約17M 左右,用IMS 500MB 下載有486MB

相返Schneider 的原裝cat6 線,下載只有475mb

我依家諗住整15m-18m  cat5e 線,比ims 500mb 用,效果會唔會好似belden 咁好?

唔好傻啦,十幾廿米線行GbE唔會有影響。如果真係線唔得你直頭行唔到1000Mbps mode

唔好傻啦,十幾廿米線行GbE唔會有影響。如果真係線唔得你直頭行唔到1000Mbps mode ...
Brainstomer 發表於 2015-8-17 22:26

即電腦顯示1Gbps , 即表示行到giga ethernet?

雖然schneider 唔係明牌子,但都算出名,好多做project 都用佢

只不過我想知belden 是否最好?

可以既話,其實買條20M Cat.6 patch cord好過,如果自已夾頭夾得唔好,都會有影響的

可以既話,其實買條20M Cat.6 patch cord好過,如果自已夾頭夾得唔好,都會有影響的 ...
人中之龍 發表於 2015-8-17 23:54

因為cat6 線較硬身,我屋企有d 位屈唔到cat6 線

相返cat5e 線軟身好多

其實之前都諗過schneider cat6 線+ adopter + cat5e cable

果d係hkbn用既 3M cat5線

其實有ISP 名既線係唔可以賣,係屬hkbn財產,鴨記果間野真係幾大膽

果d係hkbn用既 3M cat5線

其實有ISP 名既線係唔可以賣,係屬hkbn財產,鴨記果間野真係幾大膽 ...
SSII 發表於 2015-8-18 00:56
咪傻啦
約PCCW師傅裝,佢用HKBN線,你試過未?
根本呢啲線係大兜亂,唔會有人理

咪傻啦
約PCCW師傅裝,佢用HKBN線,你試過未?
根本呢啲線係大兜亂,唔會有人理 ...
yjfoeg 發表於 2015-8-20 11:01

師傅外判, PCCW唔使上身
但係舖頭擺出黎賣就唔同講法

即電腦顯示1Gbps , 即表示行到giga ethernet?

雖然schneider 唔係明牌子,但都算出名,好多做project  ...
ronan 發表於 2015-8-17 23:48

平時用開amp線,貴過schneider,但用落無咩分別